Pozornica

Jubilej uz nesvakidašnju premijeru

Jubilej uz nesvakidašnju  premijeru
Jubilej uz nesvakidašnju premijeru

ŠABAC - Šabačko pozorište obilježilo je u nedjelju 175 godina postojanja nesvakidašnjom premijerom predstave "Kainov ožiljak", koju je direktno prenosila i Radio-televizija Srbije (RTS), a održana je u prisustvu Ivana Tasovca, ministra kulture i informisanja Srbije.

Predstava "Kainov ožiljak" nastala je prema istoimenom hit romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića o misiji Ive Andrića u nacističkoj Njemačkoj, u režiji Juga Radivojevića.

Uoči premijere, Velika scena Šabačkog pozorišta zvanično je nazvana "Ljubiša Jovanović" - u čast tog glumca čije je ime nosilo ranije i samo pozorište. Prethodno je otvorena i izložba "Šabački slikari" u pozorišnoj galeriji "Vladislav Lalicki".

Radivojević je režirao i Stojiljkovićevu istorijsku dramu "Konstantin", koprodukciju Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorištu u Nišu, koja je premijerno izvedena u sezoni 2012/2013. povodom jubileja Milanskog edikta.

"U jednom metaforičkom smislu, 'Kainov ožiljak' je priča o nepostojanosti dobra i tvrdokornosti zla. S druge strane, 'Kainov ožiljak' je prokletstvo koje nosi svaki čovek i sve što je čovek stvorio. U priči o Andrićevim godinama u Berlinu, ovaploćuje se teza o nemoći običnog čoveka spram cikličnih nasrtaja zla. A dvadeseti vek, u kom je Ivo Andrić proveo veći deo svog života, može se slobodno nazvati 'Vekom zla'", istakao je Radivojević.

Šabac je dobio profesionalno pozorište 1906. godine, a prvo teatralno predstavljanje u tom gradu bilo je 1840. godine, kada je profesor Šabačke gimnazije Damjan Marinković pripremio komad "Svetislav i Mileva" Jovana Sterije Popovića. Predstava je u gimnazijskoj zgradi izvedena dva puta, za vrijeme božićnih praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije