Pozornica

Kako je Kerempuh smijenio Jazavca

Kako je Kerempuh smijenio Jazavca
Kako je Kerempuh smijenio Jazavca

BANJALUKA - Satira trenutnog stanja društva u stilu stand-up komedije, ali pod režiserskom palicom Olivera Frljića, ono je što je publika imala priliku da pogleda u komadu "Jazavac u Kerempuhu" četvrte takmičarske večeri Teatar festa "Petar Kočić", koji se održava u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Satiričko kazalište "Kerempuh" iz Zagreba ovom predstavom se tematski vratilo u jednu situaciju iz ranih devedesetih. Naime, Jazavac iz naslova predstave nije samo asocijacija na promijenjeno ime zagrebačkog teatra, jer je asocirao na Kočićevog "Jazavca pred sudom", već je zajednički imenitelj za vrijeme u kojem su određena imena predstavljala opasnost za njihove vlasnike.

Predstava je koncipirana tako da publika ima utisak da prisustvuje stand-up šouu, glumci se dotiču svih segmenata društvenog života te kritikuju javne ličnosti i negativne društvene trendove. No, za razliku od stand-upa koji uglavnom nastaje spontano, ovdje je riječ o pozorišnom komadu u kojem je svaka rečenica, skeč i glumački gest pomno osmišljen i režiran.

Režiser komada Oliver Frljić naveo je da se želio baviti svim onim promjenama imena koja su se u Hrvatskoj dogodila od devedesetih naovamo.

"Jedna takva žrtva nacionalnog 'pročišćenja' postao je i Kočićev 'Jazavac'. Svi ti procesi u kojima su mijenjana imena ulica, gradova, institucija, ali i ljudi, pokazuje koliko su države nastale raspadom Jugoslavije krhke tvorevine koje se plaše sjećati se da je nešto postojalo i prije njih", istakao je Frljić.

Kao i što sam režiser zaključuje, predstava govori o tome kako je Kerempuh smijenio Jazavca u naslovu zagrebačkog satiričkog kazališta i o političkoj klimi tog vremena, ali i o trenutku u kojem danas živimo.

U komadu igraju Hrvoje Kečkeš, Vilim Matula, Borko Perić i Rakan Ršadat koji je odigrao, između ostalog, i samog Jazavca.

"S Oliverom nikad ne znaš šta će biti na kraju. U početku smo imali puno kraću formu, bilo je: Imaš tri minute, nasmij nas! Uz razne improvizacije nekad bi on davao teme, a nekad je išlo ni iz čega. Kako smo radili u dvije etape, prije i poslije ljeta, prešli smo poslije ljeta na duže točke od 10 do 15 minuta. Bilo je puno materijala, dosta je izbačeno, on je pri samom kraju došao i posložio to", otkrio je Ršadat proces nastajanja predstave.

Igru četvorice glumaca često su prekidali smijeh i brojni aplauzi, a dramaturg Boris Milanović ocijenio je da je ova predstava neka nova žanrovska odrednica (koja je samo nastavak nekih, već viđenih žanrova) i koja korespondira sa publikom na direktniji (ovovremenski) način u kojem je moguće sve kritikovati i ismijati.

"Predstava 'Jazavac u Kerempuhu' već je u samom naslovu dala naznaku sveopšteg ludila postratnog nacionalnog identiteta na svim eks-jugoslovenskim prostorima, pa i u samom nazivu imena", zaključio je Milanović.

Prateći program

U okviru pratećeg programa Teatar festa "Petar Kočić" u petak je prikazan film Elije Kazana "Tramvaj zvani želja". U četvrtak veče je promovisan novi broj časopisa za pozorišnu umjetnost "Scena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije