Pozornica

Kraj podstanarskog života

Kraj podstanarskog života
Kraj podstanarskog života

Studentsko pozorište, koje ezgistira već 37 godina izvodeći predstave u raznim prostorijama u gradu, uskoro će se skrasiti jer je juče zvanično počela sanacija i rekonstrukcija prostora u Ulici Veselina Masleše.

Početak radova na sanaciji Studentskog pozorišta ozvaničili su Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, i Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Radojičić je rekao da su o idejnim rješenjima i načinu rekonstrukcije razgovarali još 2012. godine.

"Nakon svih procedura u skladu za zakonom praktično je započeo proces rekonstrukcije i mladi ljudi entuzijasti koji su vezani za Studentsko pozorište dobiće bolje uslove za rad", kazao je Radojičić.

On se prisjetio prestave "Magbet", čije je izvođenje gledao 1989. godine u tom prostoru, te je, pored utisaka o početku predstave, rekao da se sjeća da je bilo jako hladno.

Vrijednost građevinskih radova je 284.000 KM, a za opremu je neophodno obezbjediti još 150.000 KM.

"Radimo već sada da obezbijedimo i tih 150.000 KM, ne čekajući budžet i narednu godinu i da do kraja izvođenja ovih radova obezbijedimo i ta sredstva za opremu", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Studentsko pozorište trenutno ima desetak predstava na repertoaru, a nedavno je i dobilo licencu za organizovanje međunarodnog festivala, što će i učiniti već sljedećeg ljeta.

"Pozorište broji stotinak aktivnih članova. Predstave igramo otprilike svaki četvrti dan, godišnje oko 70 predstva, koje gleda oko 12.000 gledalaca. Nastupamo na raznim festivalima", rekao je Goran Jokić, direktor Studentskog pozorišta.

Scena će biti prilagodljiva

Projekat za sanaciju izradio je Zavod za igradnju AD Banjaluka. Rok za izvođenje radova je 120 dana.

Prostor je formiran kao studijsko pozorište, pa će se samo gledalište i sjedišta moći prilagođavati svakoj predstavi.

Površina je 150 kvadratnih metara uz mogućnost proširenja otvorene scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije