Pozornica

Lične ispovijesti glumačke ekipe

Lične ispovijesti glumačke ekipe
Lične ispovijesti glumačke ekipe

BANJALUKA - Predstava "Probudi se" Stevana Šerbedžije, koji se prvi put našao u ulozi reditelja, premijerno je izvedena u srijedu naveče u Domu omladine u Banjaluci.

Predstava je otvorenog tipa i sastoji se od ličnih ispovijesti članova ekipe, akcenat je stavljen na njihov lični bunt, osjećaj neslobode i nemoći da učestvuju i promijene pogrešno postavljeno društvo i sistem u kojem su prinuđeni da žive. Za ovaj komad mladi reditelj je koristio poeziju domaćih pjesnika, među kojima su Vladimir Petković Dis, Duško Trifunović i Matija Bećković.

"Očigledno je da stvari ne funkcionišu, ovo je neki znak da nema sistema i reda, da svako radi ono što hoće, pa je u tim uslovima i normalno da se dešava pobuna", rekao je Šerbedžija, komentarišući tjeskobnu atmosferu i tematiku predstave.

Prema njegovim riječima, predstava ne nosi poruku, kao što nijedna stvar ne može da nosi opštu poruku, jer ne postoji univerzalna poruka, ali da je ono što smatra uspjehom mogućnost da se neko od pojedinaca iz publike uspio poistovijetiti sa makar zrncetom jednog od problema koji su otvoreni u ovom komadu.

Koliko se publici svidio ovaj komad, najbolje je demonstrirao aplauz koji je nakon završetka predstave trajao nekoliko minuta.

Glumačke role pripale su Amaru Prlji, Nikolini Vuruna, Milici Glogovac, Miroslavu Sinkiću, Slobodanu Miljeviću, Vladimiru Obradoviću, Relji Kovačeviću, Svetozaru Babiću, Jeleni Ostojić, Marijani Mijatović i Milici Matijašević, a rađena je u produkciji Pozorišta mladih "Dis".

Šerbedžija se nada da će njegov rediteljski prvenac živjeti, kao i da će imati svoju publiku.

"Najvažnije je da smo se zanimljivo igrali i da smo stvorili međusobno dobra drugarstva. Mlada energija je ta koja najviše plijeni u ovoj maloj izvedbi", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije