Pozornica

"Mamma Mia" u gradu na Vrbasu

"Mamma Mia" u gradu na Vrbasu
"Mamma Mia" u gradu na Vrbasu

Sveopšta primamljivost hitova grupe ABBA pretočena je svojevremeno u muzičko-scensku priču, koja svakodnevno osvaja publiku širom svijeta. Imuni na nju nisu ni članovi Banjalučkog studentskog pozorišta, koji ovih dana pripremaju kultnu plesnu predstavu "Mamma Mia", čija je premijera planirana za 7. jula u Domu omladine.

Inspirisana pričom i magijom vječnih pjesama grupe ABBA, spisateljica Ketrin Džonson stvorila je zabavnu priču o porodici i prijateljstvu, koja se odvija u rajskom okruženju osunčanog grčkog ostrva.

"Mamma Mia" nastaje prema motivima istoimenog filma, a autor libreta i scenske postavke je Aleksandar Pejaković, banjalučki režiser, koji je otkrio da će ovaj komad biti izvođen samo nekoliko puta na sceni Doma omladine, nakon čega će iz tehničkih razloga biti skinut sa repertoara.

"Uloge su pripale profesionalcima, ali i članovima Studentskog pozorišta, što je praksa koju mi njegujemo već godinama. Cilj je da napravimo jednu sladunjavu priču o odnosu oca, majke i kćerke", pojašnjava Pejaković.

Napominje da će to biti jedna ljetna avantura i s obzirom na to da su pred nama topliji dani, kad je većina ljudi na godišnjim odmorima, nisu željeli praviti nešto što će biti previše opterećujuće za publiku.

"Dakle, želimo da publici svojim plesnim pričama 'Mamma Mia' ponudimo opuštanje, zabavu, mladost i predstavimo glumačku energiju koja dominira na sceni", istakao je on.

Pejaković navodi da će ova muzičko-scenska priča biti njihova oda grupi ABBA, na čijim je hitovima bazirana cijela priča

Koreografiju za ovo muzičko-scensko ostvarenje priprema glumica Miljka Brđanin-Babić, dok su neke od naslovnih uloga pripale Gorici Rajić, Dragi Bataru, Ljiljani Čekić, Željku Miličeviću, Jeleni Stojaković, Nataliji Ninić i Sanji Batinić.

"Sutra počinjemo da radimo na sceni. Ono što smo do sada uradili jeste da smo pripremili muzičke dionice. Imamo samo šest dana da sve uklopimo i pripremimo tako da niko ne primijeti da smo radili kratko vrijeme", kazao je Pejaković.

Dodaje da to jeste izazov, ali i da isto tako to nije dobro za pozorište. No, zahvaljujući izboru glumaca, koji će na najbolji način iznijeti ovu priču, određene poteškoće neće biti primijećene.

Pejaković je naveo da će ova muzičko-scenska priča biti njihova oda grupi ABBA, na čijim je hitovima cijela priča bazirana.

Film "Mamma Mia" nastao je 2008. godine u režiji Filide Lojd. Romantična avantura počinje u zabačenom mediteranskom hotelu "Vila Dona", koji vode Dona Šeridan, njena kćerka jedinica Sofi i Sofin vjerenik Skaj. Sofi ne zna ko joj je otac, a uoči svog vjenčanja ona sa strepnjom šalje pozivnice trojici muškaraca za koje vjeruje da joj je neki od njih otac. Iz tri grada, sa tri strane svijeta, njih trojica kreću ka ostrvu i ka ženi koja je 20 godina ranije uspjela da ih zavede.

Džudi Krejmer je na ideju za mjuzikl inspirisan hitovima grupe ABBA došla 1987. godine, a isti je od premijere 1999. zaradio preko 300 miliona evra samo u Velikoj Britaniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije