Pozornica

Marli u teatru za najmlađe

Marli u teatru za najmlađe
Marli u teatru za najmlađe

Hladni i snijegom okovani Njujork uskoro će uživati u toplom, karipskom teatarskom izvođenju i zvucima omiljenog sina Jamajke, Boba Marlija.

Naime, pozorište "New Victory", koje se nalazi u srcu Times Squarea, postaviće narednog mjeseca mjuzikl za djecu po imenu "Bob Marley's Three Little Birds", u kojem će se naći najpoznatije pjesme slavnog rege muzičara.

"Želim da se moj tata obrati djeci kroz muziku", kazala je Sedela Marli, prvo dijete Boba i Rite Marli, koja je pomogla u kreiranju predstave.

Priča se vrti oko Zigija, stidljivog dječaka sa Jamajke, koji se krije od svojih strahova - uragana, mungosa i zlih duhova - tako što gleda TV. Ptičica, njegova majka i komšija, koji mu konstatno zvoca, podstiču ga da se suoči sa svojim strahovima i uživa u životu.

Sedela se nada da će predstava donijeti "duh Jamajke djeci koja nikada nisu čula za nju".

U mjuziklu će se tako pojaviti naslovna numera "Three Little Birds", kao i "Jamming", "Roots Rock Reggae" i "Is This Love", a čuće se čak i melodija iz "I Shot the Sheriff", što je tema namijenjena odraslima, koji budu prisutni.

Inače, mjuzikl je inspirisan slikovnicom koju su Sedela i Džerald Hausman napravili 2006. godine na osnovu Marlijeve pjesme.

Majkl Džej Bobit, umjetnički direktor iz kuće "Adventure Theatre MTC", zajedno sa Sedelom je radio na pretvaranju slikovnice u mjuzikl.

"Bilo je zaista zabavno sklapati sve u jednu cjelinu i pokušavati otkriti koje pjesme će dobro ići uz priču. Mislim da ovo pokazuje važnost i širinu Marlijevog rada", naveo je Bobit.

Preporučena za sve iznad pet godina, predstava šalje poruke o prevazilaženju strahova, uživanju u životu, te da stvari mogu biti bolje, tačnije sve ono što je inače obuhvaćeno Marlijevim pjesmama, koje ni u 2014. godini ne zvuče staro i potrošeno.

"Postoji nešto u ritmu koji je on pravio tako da bude zarazan. To je ritam koji se može osjetiti na univerzalan način", zaključio je Bobit.

Premijera će biti 7. februara, dan nakon što bi Marli proslavio 69. rođendan da je živ, a biće igran do do 23. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije