Pozornica

Matej gran pri nosi u Mađarsku

Matej gran pri  nosi u Mađarsku
Matej gran pri nosi u Mađarsku

Predstava "Matej, dječak sa guskama" Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte dobitnik je gran prija za najbolju predstavu u cjelini 13. međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je održan u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci.

Avanture mladog heroja i njegove guske, dočarane tradicionalnim burnaku lutkama, osvojile su publiku, ali i festivalski žiri.

Žiri, koji su činili predsjednik Dragan Dovlev i članovi Zoran Đerić i Mladen Šukalo, odlučio je da nagrada za najbolju režiju pripadne Jaroslavu Antonjuku, reditelju iz Poljske, za predstavu "Ružno pače" Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Bogatstvo priče "Ružnog pačeta" je u tome što pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem s nadom da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti.

Scenografkinja Eva Farkašova dobitnik je priznanja za najbolju scenografiju, takođe za predstavu "Ružno pače" podgoričkog pozorišta.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada festivala pozorišta za djecu u Banjaluci dijele Judit Kovač za ulogu Klare u predstavi "Matej, dječak sa guskama", kao i Žolt Tatai za ulogu Mateja u istom komadu.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripale su i Branku Iliću za uloge u predstavi "Ružno pače" Gradskog pozorišta iz Podgorice, Ana-Mariji Lalovoj za uloge u predstavi "Patuljak dugog nosa" Državnog lutkarskog pozorišta iz Slivena u Bugarskoj, te ansamblu predstave "Alisa u zemlji čuda" Pozorišta lutaka Niš.

Žiri je tokom petodnevnog festivala, koji je sinoć trebalo da bude zatvoren, imao težak zadatak da u konkurenciji od 10 predstava iz sedam zemalja odabere najbolje.

Posljednjeg dana festivala najmlađa publika grada na Vrbasu u pratnji svojih učiteljica kao i prethodnih dana ispunila je DP RS, a u dva termina su imali priliku da pogledaju predstavu "Ružno pače" Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Nije trebalo mnogo mališanima da se zaljube u Milovana, "junaka naših dana", zahvaljujući priči "Ružno pače" koju mu lično Andersen pripovijeda.

Komad "Patuljak dugog nosa" Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske obilježio je pretposljednje veče festivala. Glumački ansambl ovog komada istakao je da je to priča o različitim ljudima.

"Nisu svi rođeni lijepi, ali svi imaju pravo na pažnju, ljubav i prijateljstvo. Vilm je to naučio na jedan veoma bolan način", poručili su oni.

Festival koji iz godine u godinu nudi sve sadržajniji program, kako takmičarski, tako i onaj prateći, i ovoga puta ispunio je očekivanja organizatora i gostiju.

Specijalna priznanja  

Žiri Međunarodnog festivala za djecu u Banjaluci odlučio je i da specijalna nagrada za animaciju bude dodijeljena Andrašu Lenartu iz teatra Mikropodijum iz Budimpešte. Specijalna nagrada za kostimografiju pripala je Svili Veličkovoj za kostime u predstavi "Patuljak dugog nosa" Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije