Pozornica

Mensur: Nije svaka gluma umjetnost

 Mensur: Nije svaka gluma umjetnost
Mensur: Nije svaka gluma umjetnost

SREBRENICA - U okviru amaterskog pozorišnog festivala "Kultural Pamp Ap" u Srebrenici je danas gostovao poznati srpski glumac Irfan Mensur, koji je vodio radionicu za mlade ljubitelje glume i pozorišta iz ovog mjesta.

Mensur je izjavio Srni da zbog nedostatka novca više nema velikih pozorišnih festivala i da je izuzetno dobro što se bude male sredine kao Srebrenica i organizuju ovakve festivale, pokazujući da kultura nije privilegija samo stanovnika velikih gradova.

"Cijeli region živi na malim festivalima. Pozitivno je da se javljaju mladi koji imaju potrebu da stvaraju i da žele da uče i `kradu` glumačko znanje što sam im danas priuštio", rekao je Mensur.

U radu današnje radionice sa Irfanom Mensurom učestvovalo je 20-ak mladih iz Srebrenice i Bratunca.

Ovaj beogradski glumac, koji je i profesor na Pozorišnoj akademiji, kaže da mu je zadovoljstvo da dio svog znanja i iskustva prenese na mlade koji su zainteresovani za glumački i pozorišni rad, ali i da im objasni da se ne mistifikuje pozorište i gluma.

"Nisu svi glumci umjetnici, kao ni svi slikari ili pijanisti. Gluma je zanat, a drugi treba da ocijene da li je to što se glumi i kako se glumi umjetnost", rekao je Mensur.

On je istakao da je u karijeri imao mnogo uloga za koje misli da su iziskivale zanatski pristup, a da za njegov umjetnički rad drugi treba da daju ocjene.

Prema njegovom mišljenju, mladi ne smiju da se zanose da će sa početkom bavljenja glumom postati umjetnici, jer bi to vremenom sigurno dovelo ih do razočarenja i na to ih je danas upozorio.

"To je u njihovom interesu i s ciljem boljeg shvatanja ovog poziva, ali ne da ih obeshrabrim da se ne opredijele za glumački poziv", istakao je Mensur.

Srebrenički pozorišni festival večeras se nastavlja takmičenjem srednjoškolaca u izvođenju skečeva i monologa.

Predstavom "Muškarčine" koju će izvesti mladi članovi pozorišta "Centar E 8" iz Beograda sutra će biti završen deseti, jubilarni pozorišni festival u ovom mjestu.

Organizator festivala je Savjet mladih Srebrenica uz podršku opštine i drugih donatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije