Pozornica

Ministar Mutabdžija ugostio ansambl "Četrnaeste": Kultura promoviše vrijednosti zemlje

Ministar Mutabdžija ugostio ansambl "Četrnaeste": Kultura promoviše  vrijednosti zemlje
Ministar Mutabdžija ugostio ansambl "Četrnaeste": Kultura promoviše vrijednosti zemlje

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, upriličio je danas prijem za ansambl predstave "Četrnaesta" Narodnog pozorišta RS (NP RS), povodom priznanja koja je ovaj komad dobio na nedavno završenim 30. Susretima pozorišta u Brčkom.

Između ostalih, komad "Četrnaesta", u režiji Ane Đorđević, dobio je nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini na pomenutom festivalu.

"Želimo da vidimo NP RS kao pravu nacionalnu kuću, koja treba da izađe van granica RS i da svojim pozorišnim komadima predstavi dio našeg kulturnog stvaralaštva", istakao je Mutabdžija i najavio da će iz sredstava za lutriju jedan dio biti namijenjen NP RS za osavremenjivanje njihove tehničke opreme.

Željku Erkiću je na festivalu u Brčkom pripala nagrada stručnog žirija za najbolju mušku ulogu, a tim povodom glumac je istakao da oni kao kulturni radnici treba da promovišu svoju zemlju, u čemu će oni i da istraju uz podršku resornog ministarstva.

Dragana Purković-Macan nagrađena je za najbolju scenografiju, dok je Miljka Brđanin-Babić, osim nagrade stručnog žirija za najbolju žensku ulogu, dobila i nagradu publike.

Nenad Novaković, direktor NP RS, iskoristio je priliku da najavi da će iduće godine kroz dva velika projekta obilježiti 80 godina od izgradnje zgrade NP RS u Banjaluci, kao i 85. pozorišnu sezonu.

Komad "Četrnaesta" donosi priču o Sarajevskom atentatu, istorijske podatke, priču o životu Gavrila Principa i Franca Ferdinanda, kao i svim pojedinstima tog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije