Pozornica

Mjesec dana vrhunske kulture

Mjesec dana vrhunske kulture
Mjesec dana vrhunske kulture

SARAJEVO - Koncertom pod nazivom "Pozdrav iz Austrije" sutra veče će u 21.30 početi festival "Baščaršijske noći" u Vijećnici u Sarajevu.

Festival je prepoznatljiv po tome što podrazumijeva vrhunski kvalitet kulturnih programa, kako domaćih, tako i stranih, a ove godine se održava jubilarni, 20. put.

Na koncertu, kojim će sutra početi festival, nastupiće orkestar Sarajevske filharmonije i sopran Brigita Simon (Mađarska, Austrija), a orkestrom će dirigovati maestro Uve Teimer iz Austrije.

Biće izvedena djela koja su komponovali Supe, Štraus, Fucik, Stolz, Komzak, Lehar, Jelinek i Kalman. Koncert se organizuje u saradnji s Ambasadom Austrije.

Isto veče u Gradskoj galeriji "Collegium Artisticum" biće otvorena likovna izložba djela grupe sarajevskih umjetnika, koju će svi zainteresovani građani imati priliku da pogledaju do 15. jula.

Organizator festivala je Javna ustanova "Sarajevo art", iz koje poručuju da svake godine zahvaljujući visokom kvalitetu programa, atraktivnim otvorenim prostorima i besplatnom ulazu svi programi bilježe veliku posjećenost.

"Tokom mjesec dana održi se 40-50 raznih kulturnih programa koje posjeti preko 100.000 ljudi. Nadamo se da će i ove godine posjećenost biti dobra, a mi smo se potrudili da našim sadržajima to i opravdamo", poručili su organizatori.

Na festivalskom repertoaru je 5. jula nastup sastava "Kolektif Istanbul" iz Turske, koji je nastao nakon jednog sastanka muzičara iz sela koji sviraju po feštama i svadbenim ceremonijama po "domovini", s muzičarima čiji se muzički bekgraund fokusira na improvizaciju različitih modernih stilova iz Istanbula, dajući jedan muzički kolorit ovog grada.

U Bosanskom kulturnom centru 9. jula će nastupiti grupa "Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions", takođe iz Turske, a izvode jazz.

Organizatori su, takođe, otkrili da će 24. jula nastupiti "Henschel kvartet" iz Njemačke, koji je nedavno proslavio i 20 godina postojanja, tokom kojih su nastupali širom svijeta.

Bh. glumac Haris Burina u posljednjim danima festivala izvešće (Ne)stand-up komediju pod nazivom "I ovo... i ono... i sve", koja na duhovit način iznosi anegdote iz glumčevog života, kao i anegdote koje su se desile njegovim poznatim kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije