Pozornica

Nora diže zavjesu Teatar festa

Nora diže zavjesu Teatar festa
Nora diže zavjesu Teatar festa

Premijerom komada "Lutkina kuća (Nora)" u režiji Nebojše Bradića i u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta RS (NP RS) u Banjaluci ove nedjelje će u toj pozorišnoj kući početi 17. teatar fest "Petar Kočić".

Grad na Vrbasu će u periodu od 8. do 15. juna živjeti u duhu pozorišnih ostvarenja iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Komad "Nora", prema djelu Henrika Ibzena, donosi priču o životnoj sudbini Nore koja je odrasla u djetinjoj nježnosti oca, zatim muža, koji su je mazili kao divnu lutkicu, ali su je zapravo isključili iz svog, ali i iz njenog života.

Bradić, koji je režirao ovaj komad, rekao je da je ovo izuzetno zanimljiv i svevremen komad.

"Još pre 135 godina, kada je Nora napisana, ona je izazvala veliku pažnju javnosti i to je bio društveni događaj. Od tog trenutka do danas komad se igra na svim svetskim pozornicama", istakao je Bradić.

Dodao je da su pisci 19. vijeka govorili o braku kao jednoj srećnoj instituciji koju svako društvo ima, kao dio jednog čvrstog statusa, a Ibzen je prvi doveo u pitanje tu instituciju, jer je govorio o seriji loših brakova i po tome je prešao u naše vrijeme.

Neke od glavnih glumačkih rola u "Nori" ostvarili su Sandra Ljubojević, Boris Šavija, Zlatan Vidović, Snježana Štikić, Ljubiša Savanović.

Takmičarski dio ovogodišnjeg Teatar festa čini šest predstava, a festival se održava pod sloganom "Savremen, svevremen" i NP RS se time priključuje obilježavanju 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

Selekciju takmičarskog dijela festivala čine "Čarobnjak" Narodnog pozorišta iz Sombora, "Mister Dolar" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Rođendan gospodina Nušića" Zvezdara teatra iz Beograda.

Za nagrade banjalučkog pozorišnog festivala će se boriti i komadi "Gluha svadba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, "Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta i "Čudo u Poskokovoj Dragi" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

Ljiljana Čekić, urednik i moderator pratećeg programa, najavila je i bogate prateće sadržaje kojima su i ove godine posvetili izuzetnu pažnju. U okviru ovog dijela biće promovisana knjiga posvećena Zoranu Radmiloviću "Kad je svet imao brkove" Ane Radmilović. Ona je takođe dodala da će biti predstavljene i dvije monografije  - "Kralj" autorke Anite Panić, koja je posvećena Petru Kralju, kao i "Adem Ćejvan" autora Slavka Podgorelca. Teatar fest će zatvoriti predstava u čast nagrađenih "Prevaranti u suknji" Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije