Pozornica

Od pandžabi kulture do tradicije Balkana

Od pandžabi kulture do tradicije Balkana
Od pandžabi kulture do tradicije Balkana

Internacionalni festival folklora "Dukatfest" i ove će godine u periodu od 20. do 24. juna u nekoliko gradova BiH dovesti ansamble koji svojom igrom, nošnjama i duhom uveseljavaju ljude širom svijeta. Ranije je najavaljeno da će na ovogodišnjem "Dukatfestu" nastupiti ansambli iz Indije, Italije, Moldavije, Kipra, Rusije, Srbije i BiH.

Iz daleke Indije će u BiH stići Internacionalna folklorna akademija Sanjh (SIFA) koja je posvećena promovisanju pandžabi kulture. Osnovana 2008. godine, Akademija je imala privilegiju da predstavlja pandžabi kulturu u mnogim zemljama, a studenti Akademije učestvuju u kulturnoj razmjeni širom svijeta.

Ansambl "Su Masu" stiže sa Sardinije u Italiji. Osnovan je prije 40 godina s ciljem zaštite, unapređenja i širenja kulturne baštine i tradicije Sardinije.  Ansambl se bavi istraživanjima muzike, pjevanja, plesova i narodne tradicije sa cijelog ostrva.

Osnovni cilj ansambla "Kyrenia Youth Centre Association" sa Kipra je da prenese kulturu, tradiciju i folklor budućim generacijama, kao i da promoviše kulturu kroz učešće na međunarodnim festivalima

Članovi ansambla "Ciuleandra" iz Moldavije su studenti na različitim fakultetima, koji učestvuju u poboljšanju umjetničkog programa. Ansambl posjeduje vlastite narodne nošnje i učestvuje na domaćim i inostranim festivalima. Rusiju će na "Dukatfestu" predstavljati ansambl "Iskorka", koji ima tradiciju dugu 40 godina. Aktivnosti ansambla se zasnivaju na nacionalnoj tradiciji gdje je pjesma usko povezana sa plesom. Na taj način pokazuje raznolikost narodnog stvaralaštva zasnovanog na regionalnim karakteristikama kako u izvođenju tako i u kostimima.

Ansambl "Kriva reka" iz Srbije za osnovni cilj ima čuvanje igara, pjesama i tradicije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kulturno-umjetničko društvo "Čajavec" iz Banjaluke nastupiće kao predstavnik RS i BiH. Ovaj ansambl osnovan je prije 63 godine, a vrijednosti repertoara doprinose i tradicionalni kostimi stari više od 80 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije