Pozornica

Odlazak "Đekninog" Radosava

Odlazak "Đekninog" Radosava
Odlazak "Đekninog" Radosava

Igrao sam sa svim velikim glumcima one Jugoslavije. A taman kada odoh u penziju, prije četvrt vijeka, odigrah tog Radosava i postadoh zvijezda, tako je govorio Drago Malović, istaknuti crnogorski glumac, koji je preminuo danas u 90. godini u Podgorici.

Proslavio se upravo zahvaljujući ulozi Radosava u poznatoj seriji "Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo", a odigrao je više od 200 uloga na pozorišnoj sceni.

Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije, a bio je i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta i član Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore.

Iz Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) su saopštili da je Malović jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost.

"Počeo je kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno-umjetničkom društvu 'Zahumlje', da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac", podsjetili su iz ove pozorišne kuće.

Kako dodaju iz CNP-a, iz tog nikšićkog perioda gdje je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom.

U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O'Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa.

Jednom prilikom je istakao da mu je najsretniji trenutak u životu bio kada je upoznao svoju suprugu Kosu, a najtužniji kada je ona umrla 7. februara 2003. godine.

Generacije će vjerovatno prepričavati i Malovićevu rečenicu: "Ko hoće sa mnom, neka ide za mnom", koju je takođe izgovarao u popularnoj "Đekni", za koju je isticao da nije bila samo humoristična serija.

"Imala je mnogo dublji karakter. U toj seriji su prikazane prilike u tadašnjoj Crnoj Gori i odnosi među ljudima. Mogle su se odnositi i u drugim sredinama, što bi se reklo univerzalnog su karaktera", naveo je jednom prilikom ovaj sjajni glumac.

Popularni Radosav se jednom prilikom prisjećao i dugovječnosti njegove porodice pa je tada rekao da mu je otac umro u 102. stric u 104, a jedna sestra u 106. godini. Tada je takođe rekao: "Ne daj bože da i ja toliko potrajem".

Posljednji put se na javnoj sceni pojavio 2006. godine u Mostaru, u predstavi "Višnjik" pozorišta sa Cetinja.

Komemoracija Maloviću će biti održana sutra u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10 sati.

Bogata glumačka karijera  

U svom bogatom dramskom stvaralaštvu od skoro 60 godina, Dragan Malović odigrao je više od 200 uloga u pozorištu, na filmu i TV. Igrao je sve glavne uloge u Nušićevim djelima, a za ulogu "čovjeka sa nogom" u "Putu oko sveta" pozorišna kritika proglasila ga je najboljim tumačem tog lika u Jugoslaviji. Za ostale uspješno odigrane Nušićeve uloge, okarakterisala ga je kao pravog "nušićevskog tipa". Pamte se i njegove uloge Mrkoja Mrkojevića u "Ognjištu" Žarka Komanina, Agatona u "Ožalošćenoj porodici", Mijata u "Zlom sudištu", te Gruja u "Danima mržnje" i mnoge druge.

Za ulogu Mrkoja Mrkojevića u "Ognjištu" bio je predložen za Sterijinu nagradu, ali u konkurenciji sa Miodragom Petrovićem Čkaljom ipak je ostao bez nje. Igrao je i u sedam filmova Živka Nikolića.

Moramo živjeti u miru  

"Uvijek je našim narodima politika određivala život. Zbog toga nijesam zadovoljan nimalo. Mentalitet u zemljama bivše nam države je svuda skoro isti. Mi smo jedno. Ne treba da se mrzimo i suprotstavljamo jedni drugima. Moramo živjeti u miru i toleranciji", rekao je Dragan Malović prije tri godine u jednom intervju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije