Pozornica

"Odumiranje međeda" ponovo odnijelo pobjedu

"Odumiranje međeda" ponovo odnijelo pobjedu
"Odumiranje međeda" ponovo odnijelo pobjedu

BIJELJINA - Pobjednik pozorišnog festivala "Dani komedije", završenog u petak veče u Bijeljini, drugu godinu zaredom je predstava "Odumiranje međeda", Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS).

"Ono što mi je drago jeste da je moja predstava drugu godinu zaredom na 'Danima komedije' u Bijeljini, a i prošle i ove godine odnijela je pobjedu, što znači da publika prepoznaje rad NP RS. Stoga bih čestitao ansamblu koji je ostao kompaktan već treću sezonu", rekao je za "Nezavisne novine" Aleksandar Pejaković, reditelj ovog komada, koji je napisao Branko Ćopić. Na pitanje da li ima u planu da na pozorišne daske postavi još neko Ćopićevo djelo, odgovorio je potvrdno.

"Ja imam želju da postavim ono što do sada niko nije radio kada je u pitanju Branko Ćopić, a to je roman 'Prolom'. Pošto sam na doktorskim studijima u Ljubljani dobio prijedlog vezan za Ćopića, jer dosta je neiskorištenog dramskog potencijala vezanog za ovog pisca, dramatizacija 'Proloma' je napisana", otkriva Pejaković, koji je dodao da će taj tekst u budućem vremenu sigurno ponuditi NP RS.

"Smatram da je Ćopić mogao napisati i nastavak 'Proloma', a ja ću tom predstavom pokušati da prikažem ono što bi bilo u tom nastavku, možda i na način da razmislimo o tome da je to što Ćopić nije mogao da piše isti, jedan od razloga i za njegovo samoubistvo", smatra Pejaković.

Što se tiče festivala "Dani komedije" u Bijeljini, Pejaković smatra da je on veoma bitan, ali isto tako da je misija njega i njegovih kolega da ukažu na to onima koji su u stanju da to urade - da je krajnje vrijeme da drugi grad po veličini u RS dobije svoju pozorišnu kuću i redovan repertoar.

Nagrade za najbolju glumu osvojili su Nikolina Jelisavac i Zijah Sokolović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije