Pozornica

"Ostalo je samo ćutanje"

"Ostalo je samo ćutanje"
"Ostalo je samo ćutanje"

Posle svih ovih nemilih događaja, teško da bismo u svemu mogli da se prepoznamo, osim u onoj večnoj hamletovskoj - ostalo je samo ćutanje, riječi su kojima je glumac Nebojša Dugalić prije same besjede pozdravio publiku u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, gdje je u ponedjeljak naveče počelo 59. Sterijino pozorje.

Jedan od regionalno najpoznatijih glumaca ovim je riječima podsjetio na katastrofalne poplave koje su protekle sedmice pogodile Srbiju, Hrvatsku i BiH, a jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala počeo je minutom ćutanja za nastradale.

Festival je zvanično počeo predstavom "Unosno mesto" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, rađenoj prema tekstu Aleksandra Ostrovskog u režiji Egona Savina, a prije izvođenja ovog komada Dugalić je pročitao besjedu naslovljenu "Umesto otvaranja, a u ime trajne otvorenosti".

Kako se ovo Sterijino pozorje održava u znaku važnih jubileja, 450 godina od rođenja Šekspira, 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića i vijek od početka Prvog svjetskog rata, Dugalić je na početku svog govora podsjetio na nemjerljivo nasljeđe koje su nam ostavili slavni engleski i naš veliki dramaturg.

"Ne možemo, a da se ne upitamo kakvi smo mi danas dužnici njihove ostavštine, tog nemerljivog nasleđa", kazao je Dugalić i na pitanje koje postavlja, zašto smo dužnici, a ne naslednici, odgovorio da je to "zato što nije moguće biti istinski naslednik onoga čemu se nikada ne možemo dovoljno odužiti".

A da bismo uopšte nasljednici postali, "moramo se najpre naučiti da dugujemo, ne bismo li se, kroz nauk dugovanja, i nasledništva, možda, udostojili", rekao je Dugalić, koji je i član žirija 59. Sterijinog pozorja.

Osim dramskog dijela kojim je počelo Pozorje, na festivalu, koji će trajati do 3. juna, u selekciji nacionalne drame i pozorišta biće izvedeno još osam predstava, dok će u međunarodnom programu "Krugovi" publika moći da vidi tri dramska djela.

Selektor 59. Sterijinog pozorja je Igor Bojović, a o Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u kojem su, osim Dugalića, i Ljuboslav Majer, reditelj, Boban Jevtić, dramaturg, Anđelka Nikolić, rediteljka, i Slobodan Tišma, književnik.

Sinoć je u okviru takmičarskog dijela Pozorja trebalo da bude izvedena predstava "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke.

Kultno djelo Branislava Nušića adaptirao je i režirao Nikola Pejaković. Glumačke sposobnosti u predstavi pokazuju Željko Stjepanović, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Ljubiša Savanović, Vedrana Mačković-Zubović i Marina Pijetlović.

Na zatvaranju festivala će Gradsko dramsko kazalište "Gavela" iz Zagreba, u čast nagrađenih, izvesti predstavu "Zločin i kazna", rađenu po istoimenom romanu Fjodora Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije