Pozornica

Otac kao mnogi i sin kao bilo ko od nas

Otac kao mnogi i sin kao bilo ko od nas
Otac kao mnogi i sin kao bilo ko od nas

BANJALUKA - Premijerom predstave "Otac i sin", koja je spojila sjajnu ekipu - režisera Nikolu Pejakovića, dramskog pisca Nebojšu Romčevića i glumački ansambl na čelu s bardom Petrom Božovićem, u nedjelju uveče u NP RS počeo je 18. teatar fest "Petar Kočić".

Prije same predstave uvodni govor održao je direktor NP RS Nenad Novaković, kada je naglasio da je najveća kulturna manifestacija u RS Teatar fest postao punoljetan, da je kuća koju vodi ponosna na isti, te da je fest već spreman za samostalni život. Svečanom otvaranju i premijeri predstave "Otac i sin" prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Nedjeljko Čubrilović, kraki govor održao je i ministar kulture RS Dane Malešević, a dramski pisac Nebojša Romčević, kako je rekao, ne zna da li je svečano, ali je punog srca otvorio ovaj festival.

Predstavu "Otac i sin", originalnog naziva "Dečja posla", publika je pozdravila s oduševljenjem, da li zbog odlično napisanog teksta, sjajne izvedbe ili, kako je to kasnije primijetio Nebojša Romčević, zato što je mogla da vidi povratak rediteljskog pozorišta u izvornom smislu, gdje reditelj ne stavlja sebe u prvi plan, nego je dio tima koji ima zajednička stremljenja.

"Tekst sam pisao dosta davno pa mi je izvetrio iz glave, tako da sam ga gledao zaista kao gledalac i mogu da vam kažem da sam se baš uželeo ovakvog pozorišta - psihološkog realizma, ozbiljnih problema, bez ukrasa i trilera, samo glumci izađu na scenu i, što bi se reklo, 'jedu živu decu'", nakon predstave rekao je Romčević, naglasivši da su reditelj i glumci obavili sjajan posao.

"Meni se čini da je posao umetnosti, između ostalog, i da nam objasni da nije sve uvek crno i da ne živimo kao mrtvi, dok nas ne spuste u zemlju. Dokle god mrdamo, nešto se može desiti. U tom smislu sam i publici želeo da dam nadu. Očigledno je da su akteri ove predstave na neki način rekli, 'ajde da baš ne ispadnemo masi naivni, nego da zadržimo jedan znak pitanja. I upravo taj znak pitanja mi se jako dopao, dakle otac i sin se jesu pomirili, ali ono što je palo između njih dvojice je palo zauvek. Sve je to posledica naše oholosti, samoljublja ili naših generalnih slabosti. Predstava je u celini jedna emotivna struktura i u tom smislu se u potpunosti slažem s Pejakovićevim rediteljskim rešenjima", kazao je Romčević.

Inače, nakon predstave "Krivica" ovo je drugi komad po tekstu Nebojše Romčevića koji je Nikola Pejaković postavio u nacionalnom teatru Republike Srpske.

"Romčević je jedan od onih pisaca koji imaju života u sebi. Njegovim komadima ne teku rijeke praznih, pozorišno mutavih rečenica; on se ne bavi sobom i svojim pisanjem - on se bavi radnjom i likovima. On ne piše da bi se zvao piscem pozorišnih komada, on piše da bi oživio neku svoju muku, problem, traumu; on se bavi nama, a ne ljudima koje mi ne poznajemo i za koje nas baš briga", riječi su reditelja Nikole Pejakovića. Zaista, u ovom komadu su se, ili je samo tako djelovalo, pronašli svi u sali - makar bili i iz najidealnijih porodica, prirodni sukob generacija na relaciji roditelj - dijete neizbježan je.

"Rad na ovoj predstavi je bio zahtevan, težak, ali kada radite svoj posao, kada imate dobre kolege, vaspitane - ništa nije problem. Pozorište je moja kuća i zbog toga imam pravo da o njemu govorim kritički gde god da se nađem", rekao je Petar Božović, koji je naglasio da posebno cijeni Nikolu Pejakovića još od vremena kada je bio student.

"Videlo se da je neobičan i da neće završiti dobro, postao je reditelj u mnogo plaćenoj ustanovi", kroz šalu je kazao Božović.

Pema svim očekivanjima, u ulozi oca Božović je i ovaj put briljirao na sceni uz bezrezervnu podršku cijelog ansambla Ljubiše Savanovića, Sandre Ljubojević, Anje Ilić i Nikoline Jelisavac.

"Ova predstava je veliko iskustvo za nas, prvo ljudsko, a onda i profesionalno, jer smo o pozorištu i glumi učili od čovjeka koji o tome zna nevjerovatno mnogo. Mislim da smo napravili poštenu, ljudsku predstavu, čija se priča tiče svakog", rekao je Ljubiša Savanović, koji je svoje glumačko umijeće ovaj put pokazo u ulozi sina Nikole.

Otac kao mnogi i sin kao bilo ko od nas, čine ovu priču predstavom bez slabe karike, stoga za one koji nisu imali sreće da dođu u posjed karte za premijeru dobra je vijest da će biti postavljena na redovni repertoar NP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije