Pozornica

Otvoren 16. "Lut fest"

Otvoren 16. "Lut fest"
Otvoren 16. "Lut fest"

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu večeras je otvoren 16. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2015".

Festival je otvorila predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović, podsjetivši da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo, uz direktora Festivala Vitomira Mitrića, bili začetnici ove kulturne manifestacije kao poklon djeci Istočnog Sarajeva.

"Vlada Republike Srpske je svih ovih godina podržala ovu manifestaciju sa značajnim sredstvima. Vlada i Ministarstvo podržavaju i ostale kulturne manifestacije na ovom prostoru i uveliko su prisutni ovdje, a tako će nastaviti i ubuduće", istakla je Maksimovićeva.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da "Lut fest" davno prevazišao granice lokalne zajednice i da je to sada manifestacija od republičkog značaja.

Mitrić je pred otvaranje festivala izjavio novinarima da je ova manifestacija dobila izuzetno visok umjetnički nivo, da prevazilazi regionalne granice i da se smatra značajnim festivalom u svjetskim okvirima.

"Festival je dobio još jednu stepenicu u svom umjetničkom nivou koja ga nadograđuje", naglasio je Mitrić.

Istakavši da je do sada na festivalu učestvovalo 30 zemalja sa više od 150 pozorišta, Mitrić je saopštio da će ove godine biti oko 20 programa i 12 predstava, te da nastupaju pozorišta sa tri kontinenta.

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić Štrifanić rekla je da će publika ove godine imati priliku da prvi put vidi pozorišta iz Japana, Portugala, Meksika i Estonije.

"Moto ovogodišnjeg festivala 'Fenomen lutkarske igre' najavljuje raznovrsnost lutkarskih tehnika i tradicionalnih teatarskih formi iz Japana, Meksika, Portugala, Estonije, Engleske, Bugarske, Srbije i BiH", istakla je ona.

Festival je otvoren spektakularnim performansom novog oblika lutkarskog pozorišta "Refleksija animacije" - "Equinox" u izvođenju ansambla Nacionalne akademije za pozorište i film "Kr. Sarafov" iz Sofije.

Ova predstava, namijenjena djeci starijoj od sedam godina i odraslima, novi je vid lutkarskog pozorišta sa improvizovanim lutkama. Još nigdje nije odigrana.

Publika će imati priliku da prvi put vidi predstavu iz Japana "Priču o ptici", daleku istočnu priču koja je van granica i vremena.

Državno lutkarsko pozorište iz Stare Zagore, Bugarska, donosi fantastičnu transformaciju "Čarobnjaka iz Oza" u modernu priču, kroz lutkarski mjuzikl, uz korišćenje različitih načina izražavanja.

Kroz igru marioneta, predstava "Cirkus insekata", Marionetskog pozorišta iz Londona, udahnjuje novi život u tradicionalne tehnike koje se koriste u viktorijanskim trik marionetama.

"Nekada davno", Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske, muzička je bajka o životu sa lutkama napravljenim od autentičnih elemenata iz davnih vremena, ispričana sa osmjehom i divljenjem prema bugarskom folkloru.

Predstava "Lutke mog života", Lutkarskog pozorišta "Trule" iz Portugala, antologija je koja predstavlja putovanje dugo preko 30 godina istraživanja i razumijevanje različitih tehnika gradnje i manipulacije lutaka.

Popularnu bajku "Maša i medvjed" izvešće Lutkarsko pozorište "Tulevski" iz Estonije.

Ove godine prvi put na festivalu učestvuje pozorište iz Meksika. Pozorište "La kukaraća" će se publici predstaviti kroz "Pjesmu Šamana" i priču o bogatoj tradiciji meksičke istorije i njegovog postanka.

Ove godine će se publici sa novim lutkarskim ostvarenjima predstaviti dobro poznati ansambli iz Zrenjanina predstavom "Bajka o majušku", čuvenog Luleta Stankovića, Pozorište mladih iz Novog Sada sa lutkarskom monodramom za djecu "Kako je otkriveno letenje?" i Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom "Ledeno srce".

Publika će i ove godine imati priliku da vidi najnoviju predstavu Pozorišta "Puž" iz Beograda sa Brankom Milićevićem Kockicom, u glavnoj ulozi, koja će zatvoriti ovogodišnji festival.

U okviru edukativnog programa festivala biće održana Kreativno-edukativna radionica izrade lutaka "Kreacije za Lut fest i dušu", namijenjena djeci predškolskog i niže školskog uzrasta, vaspitačima i pedagozima.

Osim toga, biće održane promocije knjiga i publikacija iz oblasti lutkarstva, kao i predavanja o bugarskom lutkarskom pozorištu.

U duhu bugarskog lutkarskog teatra biće postavljena izložba lutaka "Magija vjetra".

U pratećem programu festivala, planirano je da tri predstave budu održane na Palama.

Festival je takmičarskog karaktera. Predstave će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Žana Demikhova iz Rusije, te Ljubica Ostojić i Vojislav Vujanović iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije