Pozornica

Otvoren Teatar fest "Petar Kočić"

BANJALUKA - U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci večeras je premijerom predstave "Lutkina kuća /Nora/" otvoren 17. Teatar fest "Petar Kočić".

Predstavu "Lutkina kuća /Nora/" režirao je Nebojša Bradić, a izvodi je ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović istakao je da Narodno pozorište Republike Srpske i u teškim vremenima uspijeva da opstane i afirmiše se kao značajna institucija kulture.

"Zahvaljujući Teatar festu Narodno pozorište Republike Srpske se uspješno afirmiše i na međunarodnom planu. Ovaj festival daje veliki doprinos razvoju pozorišne umjetnosti", rekao je Nović.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija naglasio je da Narodno pozorište Republike Srpske mora uspješno predstavljati kulturu Republike Srpske.

"Moraju biti postavljeni i visoki umjetnički zahtjevi ostalim teatarskim kućama na ovim prostorima. To nije lak zadatak, ali ne sumnjam da ćemo svi, nakon ovog festivala, biti još uspješniji", rekao je Mutabdžija.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković ocijenio je da ovo pozorište uspijeva da opstane uprkos svim izazovima sa kojima se susreće.

On je zahvalio svima koji su pomogli održavanje ovog festivala.

Teatar fest trajaće do 15. juna, a u takmičarskom dijelu festivala, biće odigrano 6 predstava, pozorišnih ostvarenja iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Publika će biti u prilici da pogleda predstave "Čarobnjak" Narodnog pozorišta iz Sombora, "Mister Dolar" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Rođendan gospodina Nušića" Zvezdara teatra iz Beograda, "Gluha svadba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, "Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta i "Čudo u Poskokovoj Dragi" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

Festival će zatvoriti predstava "Prevaranti u suknji" Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Teatar festom, čiji je ovogodišnji slogan "Savremen, svevremen", biće obilježeno 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

Otvaranju Teatar festa prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, kao i zvanice iz kulturnog i javnog života Republike Srpske i BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije