Pozornica

Pank opera Emira Kusturice uskoro u Banjaluci: Besplatan Dom za vešanje

Pank opera Emira Kusturice uskoro u Banjaluci: Besplatan Dom za vešanje
Pank opera Emira Kusturice uskoro u Banjaluci: Besplatan Dom za vešanje

Pank opera Emira Kusturice "Dom za vešanje", rađena po motivima istoimenog filma, biće izvedena u Banjaluci 29. juna, a ulaz na ovaj muzičko-scenski spektakl biće besplatan.

Potvrdio je to juče Dragoslav - Gane Pecikoza, izvršni producent opere, dodavši da su pripreme u toku te da se održavaju posljednji dogovori u vezi s tim da li će opera biti izvedena na stadionu Fudbalskog kluba Borac ili na parking prostoru ispred RTV doma, kao i o ostalim detaljima.

Iz banjalučke agencije "Queen estrada", koja je suorganizator nastupa, juče su nam rekli da je sastanak povodom izvođenja pank opere "Dom za vešanje" u Banjaluci u toku, a da će više informacija biti poznato danas.

"Dom za vešanje", osim priče o ljubavi dvoje mladih Roma, obrađuje i tragičnu priču o trgovini djecom. Istoimeni film se smatra jednim od najboljih filmova i priča režisera Emira Kusturice, a za operu se može reći da pruža spektakularan i nevjerovatno emotivan doživljaj svakom posjetiocu.

Ova opera, u kojoj muziku uživo izvodi "No smoking orchestra", s velikim uspjehom je izvođena širom Evrope tokom prethodne i ove godine.

Neke od glavnih uloga pripale su Stevanu Anđelkoviću, Milici Todorović, Gorici Popović i Ivanu Jevtoviću, koji mijenja Neleta Karajlića, koji odstustvuje zbog zdravstvenih problema.

Pank opera "Dom za vešanje" predstavlja pravo muzičko remek-djelo na operskim i pozorišnim prostorima, a s libretom kompozitora Nenada Jankovića, Dejana Sparavala i Stribora Kusturice je postao jedinstven, spektakularan i nevjerovatno emotivan doživljaj za svakog ko pogleda ovo umjetničko djelo.

Sudeći po ranijim izvedbama, Kusturica i njegova ekipa su se maksimalno potrudili da ovu priču dočaraju publici na što bolji način. Pank opera "Dom za vešanje" premijerno je izvedena u Parizu 26. juna 2007. godine i reprizno 2008. godine.

Doživjela je veličanstven uspjeh sa 30 rasprodatih predstava u Operi "Bastilja", gdje ju je vidjelo 90.000 srećnika koji su kupovali ulaznice mjesecima unaprijed.

Kusturica inostrani

Svjetski poznat filmski režiser i književnik Emir Kusturica te akademik Ljubiša Rakić iz Srbije i akademici Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine inaugurisani su juče za inostrane članove Akademije nauka i umjetnosti RS (ANU RS). Rajko Kuzmanović, predsjednik ANU RS, naglasio je da su novi članovi ANU RS svjetski poznati stručnjaci, koji u svijetu ne predstavljaju samo svoju zemlju, već univerzum nauke u cjelini i umjetnosti.

"Ako govorimo o dometima u svim vrstama umjetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umjetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovječne i velike evropske kulture - srpske kulture", rekao je Kusturica.

Odložen koncert ruskog ansambla

Koncert ansambla Ruske armije "Aleksandrov" i Emira Kusturice i "The No Smoking Orchestra", koji je bio planiran za danas u beogradskom Sava centru, povodom Dana Rusije, je odložen zbog tehničkih razloga, saopštio je juče organizator. O novom datumu koncerta javnost će biti obaviještena naknadno, čim se usaglase slobodni termini učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije