Pozornica

Pedeset godina FEDRE Bugojno

Pedeset godina FEDRE Bugojno
Pedeset godina FEDRE Bugojno

Prošlo je 50 godina od dana kada je Opštinsko vijeće Bugojno donijelo odluku da osnuje Amatersko pozorište Bugojno - 23.11.1963. godine... Bilo je teatra/pozorišta/kazališta i prije u Bugojnu, ali kroz različite forme dramskih sekcija i kulturno umjetničkih društava.

I tako već punih 50 godina postoje ljudi u Bugojnu koji dio života (neki i čitav život) provode baveći se teatrom sa više ili manje uspjeha.

Amatersko pozorište Bugojno, koje tokom osamdesetih godina prošlog vijeka mijenja ime u Teatar FEDRA Bugojno, je svojoj publici do danas poklonilo 153 premijere i više od osam stotina repriznih izvođenja.

Kroz proteklih 50 godina bilo je i uspona i padova, ali je u FEDRI najviše bilo radosti i predstava... šezdesete godine su bile godine osnivanja i ponosa, sedamdesete je FEDRA „prespavala“, a osamdesetih godina prošlog vijeka dolazi do ekspanzije i preporoda u radu FEDRE, tada se osniva Dječija, Omladinska i Odrasla scena i u okviru tih scena FEDRA djeluje i danas. Početkom agresije na BiH Teatar FEDRA Bugojno zamrzava svoj rad, da bi već 1996. godine izveli i prvu premijeru „Rasemin sevdah“ (A. Muradbegovića) u režiji Hikmete Kifić.

FEDRA je u proteklih 17 godina na tri scene realizovala 47 premijera i više od tri stotine repriznih izvođenja. Igrali su predstave po nekoliko puta u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Švedskoj i Češkoj, a članovi Teatra FEDRA Bugojno su učestvovali na teatarskim radionicama u BiH, Srbiji, Makedoniji, Danskoj, Islandu, Velikoj Britaniji, Estoniji, Portugalu i Rumuniji. Predstave FEDRE vidjela je publika u 51 gradu Evrope, a FEDRA je na tim putovanjima “prešla” 82.376 kilometara…

U zadnjih 17 godina FEDRA je učesnik svih značajnijih festivala dječijeg, odmladinskog, amaterskog i neprofesionalnog dramskog stvaralaštva u BiH, kao i u regiji na kojima je dobila veliki broj nagrada…

Rođendan FEDRE će se obilježiti u Bugojnu od 23. do 25.11.2013. godine.
- Obilježavanje 50. rođendana počinje u subotu 23.11. od 19 sati, u Maloj sali Kulturno-sportskog centra u Bugojnu, gdje će se izvesti najizvođenija predstava Teatra FEDRA Bugojno - IGRE U PIJESKU (M. Walczak) u režiji Senade Milanović i Amela Ugaraka, a u kojoj igraju Amina Omerović i Senad Milanović. Radi se o predstavi koja je pored BiH izvođena u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Švedskoj, a na raznim festivalima je nagrađena sa deset nagrada.
- Drugi dio rođendana će se desiti u ponedjeljak 25.11. (simbolično na rođendan naše Domovine) u Kristalnoj sali općine Bugojno, gdje će u 19 sati početi SVEČANA AKADEMIJA u povodu 50. rođendana FEDRE. Na akademiji će biti uručene i plakete za doprinos radu Teatra FEDRA Bugojno Hikmeti Kifić, Azri Drino i prof. dr. Mirsadu Abazoviću, kao i posebna plaketa za podršku radu Teatra FEDRA Bugojno Hasanu AJkuniću, načelniku općine Bugojno. Naši gosti u Kristalnoj sali će vidjeti i sve sačuvane plakate predstava Teatra FEDRA Bugojno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije