Pozornica

Pet dana magije teatra za djecu

Pet dana magije  teatra za djecu
Pet dana magije teatra za djecu

Izvođenjem komada "Matej, dječak s guskama" u režiji Atila Fige Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte, u nedjelju naveče je u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci počeo 13. međunarodni festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2014".

Mališani će u narednih pet dana uživati u predstavama iz sedam zemalja.

Pozorišni festival otvorio je Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulutre RS, koji je istakao da dječije pozorište predstavlja ugaoni kamen u ukupnoj kulturi Republike Srpske, a ovaj festival, po broju učesnika, a posebno inostranih gostiju, vrh međunarodne razmjene u domenu kulturnih dešavanja u RS. Mutabdžija je izrazio želju da se pozitivna energija Dječijeg pozorišta prenese i u druga mjesta Republike Srpske.

"Tada bi ovaj festival doživio punu satisfakciju, a to je da dah Banjaluke preselimo barem u okolne gradove i da druga djeca vide ovu magiju", rekao je Mutabdžija.

Poslije svečanog otvaranja, na sceni je nastupila magija teatra za djecu, koja u sebi nosi one najiskrenije note umjetnosti, jer je namijenjena čistoj dječjoj sreći, obrazovanju i njegovanju kulturnih navika.

U klasičnoj mađarskoj epskoj priči s novom adaptacijom "Matej, dječak s guskama" uživali su najmlađi zaljubljenici u teatar, u avanturama mladog heroja i njegove životinje.

Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS, kazao je da su na festival došli lutkari iz sedam država, a da u konkurenciji igra deset teatara. Ove godine festival je u znaku mađarskih lutaka, kao što je prethodnih godina bio u znaku lutkara iz Njemačke, Poljske, Rusije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Slovačke.

"Festival i banjalučku 'kuću od snova' za pet dana posjetiće nekoliko hiljada dječaka i djevojčica, koji maštaju o budućnosti i svojoj svijetloj ulozi u svijetu u kome žive", naglasio je Bjelošević.

Rekao je da je Dječije pozorište RS, i pored veoma teških uslova usljed katastrofalnih poplava, uspjelo da u Banjaluku dovede veoma dobre i kvalitetne predstave.

"Festival je takmičarskog karaktera i ove godine uspjeli smo da organizujemo jedan ozbiljan stručni međunarodni žiri, koji će ocjenjivati predstave i na kraju dodijeliti nagrade", rekao je Bjelošević.

Pred publikom su se već prestavili Pozorište lutaka iz Mostara s predstavom "Ledeno srce" u režiji Todora Valova, kao i "Alisa u zemlji čuda" Lutkarskog pozorišta iz Niša, i "Dobro jutro, gospođo Smrti" Stivalaćo pozorišta iz Venecije.

Mališani će danas imati priliku da pogledaju komad "Kako uhvatiti zvijedu" u izvođenju Pozorišta za djecu iz Slovenije, predstavu "Pinokio" u izvođenju Dečijeg pozorišta iz Subotice, a biće izvedena i predstava "Guliver u zemlji Liliputanaca" Dječijeg pozorište RS, koju će izvesti u čast svojih gostiju.

I ove godine biće proglašeni najbolji, a u njihovu čast 2. oktobra, poslije dodjele priznanja, biće izvedena predstava "Brankova gusarijada" Pozorišta "Puž" iz Beograda. Tekst za ovaj komad napisao je Branko Milićević Kockica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije