Pozornica

Ples spaja sve narode svijeta

Ples spaja sve narode svijeta
Ples spaja sve narode svijeta

Primabalerina svjetske slave, legendarna Karla Frači svečano je u srijedu veče otvorila 12. Beogradski festival igre (BFI) u Sava centru uz aplauz brojnih zaljubljenika u igru koji se u radosnom iščekivanju okupljaju već 12 godina svakog proljeća u Beogradu.

Prvi put u Beogradu i regionu, Fračijeva se publici obratila, ponesena snažnim riječima, isto onako kako je donedavno svojom igrom plijenila na svjetskim scenama. Ova umjetnica svjetske slave nikada nije igrala u Beogradu i zbog toga joj je veoma žao, ali došla je da podrži Beogradski festival igre i mlade igrače kojima je posvetila svoju energiju.

U slavu igre koja bez jezičkih barijera spaja sve narode svijeta, omiljena partnerka umjetnika kao što su Rudolf Nurejev, Mihail Barišnjikov i najveći srpski baletski umjetnik Milorad Mišković, šarmantno, nasmijano i toplim riječima podrške otvorila je ovogodišnji BFI.

U društvu supruga, pozorišnog reditelja Bepea Menegatija, ministra kulture i informisanja Srbije Ivana Tasovca, legendarna Žizela, primabalerina Frači je u prvom redu Sava centra sa velikom pažnjom pratila nastup londonske baletske kompanije, mlade argentinske igrače tanga i par igrača savremene igre u predstavi "Milonga" koreografa Sidija Larbija Šerkauije.

Plesni i vizuelni šou, vatromet osjećanja, od ljutnje i ljubomore do strasti i ljubavi, snažni rukopis Šerkauije kojim donosi boje toplih plesnih večeri u intimnim barovima Buenos Ajresa, pravi je uvod u proljećnu plesnu avanturu koja se odvija pod sloganom "Uhvati svjetlost".

Vrhunska produkcija, spoj izuzetne scenografije i videa, muzike koju na sceni izvodi izvanredni tango kvintet uz obavezni bandoneon, vrstu harmonike po kojoj se tango muzika prepoznaje, dijelovi su izvanredne predstave o tradicionalnom argentinskom tangu, o strasti i ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije