Pozornica

Počeo "Novi Tvrđava teatar" u Čortanovcima

Počeo "Novi Tvrđava teatar" u Čortanovcima
Počeo "Novi Tvrđava teatar" u Čortanovcima

ČORTANOVCI - Posvećena i prosvećena publika svojom odanošću pokazuje da je pozorište jače od svake nebrige, a glumce utvrđuje u uverenju da je pravi gledalac vredan svakog napora, poručila je dramska umjetnica Mira Banjac otvarajući 2. međunarodni pozorišni festival "Novi Tvrđava teatar".

Na festivalu od 1. do 8. jula na sceni pod vedrim nebom u vili "Stanković" u Čortanovcima učestvuju predstave iz Skoplja, Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Varaždina i Bukurešta.

Mira Banjac je istakla da se izlaskom u otvoren prostor pozorište na izvjestan način oslobađa zadatih uslovnosti, a graničcne linije između stvarnosti i mašte se ublažavaju.

"Priroda svojom autentičnošću preobražava i scenu i gledalište i ideje predstave, dok sama priroda poprima neka mistična svojstva u tom događaju", rekla je ona.

Program je započeo predstavom "Euripid se vraća na Balkan" u izvođenju Dramskog teatra iz Skoplja, koja je naišla na veoma dobar prijem naše publike, isto kao i na premijeri na "Ohridskom letu".

Tekst Jordana Plevneša režirao je Vlado Cvetanovski. U ovoj drami slavni grčki tragičar Euripid pojavljuje se u današnjem vremenu i traži svoju Ifigeniju - simbol nevine žrtve o kojoj je pisao prije 2.400 godina.

Putujući kroz zemlje Balkana on sreće čak sedam Ifigenija, djevojaka stradalih u različitom bunama, sukobima, ratovima tokom vijekova u Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Odličan glumački ansambl, moderna scenografija, maštoviti rekviziti i muzika (svaka Ifigenija ima svoju pjesmu) efektno predstavljaju različite kulture i podneblja.

Festival organizuje Udruženje građana "Novi tvrđava teatar" iz Novog Sada, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem. Umjetnički direktor je Vida Ognjenović.

Pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije