Pozornica

Predstava kao psihološki šamar

Predstava kao psihološki šamar
Predstava kao psihološki šamar

BANJALUKA - Nakon uspješne premijere "Urnebesne tragedije", Milica Kralj, koja je postavila ovaj komad Dušana Kovačevića u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS), zadovoljna izvođenjem i saradnjom s glumačkim ansamblom u Banjaluci, otputovala je u Beograd.

"Pravi utisci nakon odgledane predstave treba tek da stignu, jer psihološki šamar koji šalje ista pojaviće se tek naknadno - samo tako predstava opravdava svoju žanrovsku odrednicu i da je urnebesna i da je tragična", rekla je Milica Kralj nakon premijere predstave, kojom se ukazuje na probleme u porodici i u društvu.

Pisac komada Dušan Kovačević, nastavlja Kraljeva, je jedan veliki majstor, koji uspije da prikaže mrak i ozbiljne probleme našeg društva na jedan takav način da ga ljudi koji ga gledaju lijepo prime.

"Ja sam protivnik onoga da se mrak koji vlada prikazuje u pozorištu na prvu loptu, meni je to malo uvredljivo za inteligenciju, ja to vidim - ne mora mi se i u pozorištu prezentovati, za mene to nije umetnički način, za mene to nije pozorište", otkriva Milica Kralj.

Ona je mišljenja da je ovaj komad nakon 25 godina od kada ga je napisao Kovačević, nažalost, dobio na snazi, zbog čega je predstava ujedno i radikalan zahvat. Iz predstave su izbačene konotacije što se tiče komunizma i govori uopšteno o starim i novim režimima, tako da radnja može biti smještena u Banjaluku, Beograd, Njujork ili bilo gdje gdje se trenutno predstava igra, što je, prema riječima Milice Kralj, uvijek opasno. Međutim sudeći po tome kako su glumci iznijeli ovu predstavu i kako je pubika upoznata sa smjenama raznih režima kod nas, koji nam uglavnom služe da jedni drugima "vadimo oči", ta opasnost je, tvrdi Kraljeva, prevaziđena.

"Toliko je situacija u pozorištima kod nas teška, a posao takođe užasno težak i naporan i izloženi ste bukvalno raznim napadima sa svih strana, da ja već godinama razmišljam ima li ikakvog smisla više baviti se time. Uvidela sam da ima smisla samo onoliko koliko uspem da mi to pričinjava radost", rekla je Milica Kralj, naglasivši da je tu radost stekla uprvo u Banjaluci radeći i provodeći kreativno i kvalitetno vrijeme s glumcima NP RS.

"Već je prošlo skoro pa 10 godina od kad smo se prvi put sreli, nismo jedni drugima neka nepoznanica, oni dobro znaju da ja izuzetno poštujem ovaj ansambl, ovu kuću i ovaj grad u krajnjoj liniji", priča Kraljeva.

Prva predstava koju je postavila u Banjaluci je "Gospođa ministarka", koja je bila velika ansambl predstava, a tvrdi da je za kritičare bila isuviše klasična. Oni su mislili da Ceca (Svetlana Bojković) treba da igra modernu silikonsku ženu, ali, kaže Kraljeva, ona je uvijek javno isticala da je srećna što je imala priliku da peče svoj zanat i uči pričati pozorišnim jezikom u Banjaluci, jer i slikar treba da zna nacrtati drvo da bi kasnije slikao apstrakcije.

Lijepa stvar što se tiče glumačkog ansambla, po navođenju Kraljeve, jeste da je Snežana Štikić kao studentkinja debitovala u NP RS baš u "Gospođi ministarki", dok je danas zvijezda ove kuće. Ista stvar u "Urnebesnoj tragediji" danas dešava se s mladom glumicom Natašom Perić, koja je u predstavi dječak Neven. "Ona je zaista jedna od najsvjetlijih tačaka ove predstave i od srca joj želim da postane stalni član glumačkog ansambla NP RS", kaže Milica Kralj.

Kraljeva nije željela da otkrije koji joj je naredni projekat, dok isti ne dođe do faze realizacije, a "Urnebesnoj tragediji" zaželjela je dug život u pozorištima širom regiona.

Različite reakcije publike

Glumci NP RS sjajnom izvedbom u prepunoj velikoj sceni matične kuće, na premijeri "Urnebesne tregedije", u režiji Milice Kralj, u srijedu uveče od srca su zasmijali lakomislene, poslali psihloški šamar za zamišljene i podstakli na razmišljanje ravnodušne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije