Pozornica

Predstavi "Koštana" Gran pri 31. susreta pozorišta

BRČKO - Gran pri za najbolju predstavu na 31. Susretima pozorišta u Brčkom pripao je predstavi "Koštana" koju je, u režiji Andraša Urbana, izveo glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Subotice, odluka je stručnog žirija ove kulturne manifestacije.

Protagonistima najbolje predstave u cjelini uručena je Statua "Gran pri Susreta" i novčana nagrada u iznosu od 12.000 KM.

Na svečanosti u brčanskom Domu kulture večeras su uručene i ostale nagrade najuspješnijim predstavama, glumcima i drugim protagonistima ove kulturne manifestacije.

Gran pri 31. Susreta pozorišta BiH za najbolju žensku ulogu, prema ocjeni stručnog žirija, kojeg su činili prvakinja drame Narodnog pozorišta Tuzla Meliha Fakić, glumac iz Beograda Branko Cvejić i teatrolog iz Zagreba Darko Lukić, pripao je Emini Elor za tumačenje Koštane u istoimenoj predstavi.

Gran pri za mušku ulogu dodijeljen je Erminu Bravi za ulogu Mladobosanca Danila Ilića u predstavi "Mali mi je ovaj grob".

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH - "Zlatnu statuu Vijećnice i grada Brčkog" i 10.000 KM stručni žiri dodijelio je predstavi "Mali mi je ovaj grob", koja je realizovana u zajedničkoj produkciji Bitef teatra, Kamernog teatra 55 Sarajevo, Festivala MESS i još tri partnera.

Nagrada za najbolju režiju u konkurenciji predstava pozorišta iz BiH, takođe, po ocjeni stručnog žirija, pripala je Dini Mustafiću za predstavu "Mali mi je ovaj grob".

Nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu među svim predstavama koje su izvela pozorišta iz BiH stručni žiri je dodijelio Slađani Zrnić za ulogu Gine u predstavi "Ožalošćena porodica" i Milanu Mariću za ulogu Gavrila Principa u predstavi "Mali mi je ovaj grob".

Najbolja mlada glumica na ovogodišnjim Susretima pozorišta je Amila Terzimehić, koja je tumačila lik Ljubice u predstavi "Mali mi je ovaj grob", dok je za ulogu u predstavi "Bajka koju idiot priča" nagradu namijenjenu najboljem mladom glumcu dobio Admir Šehović.

Među laureatima festivala su i Vanja Popović za kostimografiju u predstavi "Bajka koju idiot priča" sarajevskog Kamernog teatra 55, Dragutin Broz za scenografiju u dramskom komadu "Mali mi je ovaj grob", realizovanom u koprodukciji šest kulturnih institucija, i Draško Adžić za muziku u toj predstavi.

Stručni žiri odlučio je jednoglasno da nagrada Susreta za najbolji dramski tekst savremenog pisca u BiH - statua "Zlatno pero" ne bude dodijeljena, što je obrazloženo činjenicom da u ovogodišnjoj selekciji, a ni u ponudi nove produkcije, nije bilo predstava rađenih prema tekstu savremenog pisca iz BiH.

Prema odluci petočlanog žirija publike na 31. Susretima pozorišta BiH, nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Zani Marjanović za više uloga u predstavi sarajevskog Kamernog teatra 55 "Bajka koju idiot priča", a nagrada za najbolju mušku ulogu za nekoliko kreacija u istoj predstavi dodijeljena je Moameru Kasumoviću.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini u konkurenciji pozorišta iz BiH žiri publike dodijelio je predstavi "Ožalošćena porodica", u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nagrade svim dobitnicima uručio je gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Prije svečanosti na kojoj su proglašeni najuspješniji učesnici devetodnevnih Susreta spuštena je zavjesa na pozornici Doma kulture u Brčkom, a u čast nagrađenih predstavu su izveli članovi baletskog ansambla Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije