Pozornica

Premijera i nagrade za dan pozorišta

Premijera i nagrade  za dan pozorišta
Premijera i nagrade za dan pozorišta

Premijerno izvođenje komada "Mrešćenje šarana" u režiji Egona Savina, dodjela nagrada za najbolju predstavu, te najboljeg glumca i glumicu u prošloj sezoni, ukratko je ono što je obilježilo dan Narodnog pozorišta RS (NP RS) u Banjaluci, koji se proslavlja 18. oktobra, ali i označilo početak nove 85. sezone, koja nosi naziv "Prave vrijednosti".

Po odluci Umjetničkog savjeta NP RS, najbolja predstava u protekloj 84. pozorišnoj sezoni je "Četrnaesta" u režiji Ane Đorđević.

Priznanje za najbolju glumicu sezone dobila je Sandra Ljubojević, dok je najbolji glumac Ljubiša Savanović.

U subotu naveče dodijeljena je i nagrade za najbolji savremeni dramski tekst koju su ravnopravno podijelili Mirjana Odanić-Dragaš iz Beograda za tekst "Često, ali davno" i Mirza Fehimović iz Sarajeva za "Konkurs za diktatora".

Nenad Novaković, direktor NP RS, ocijenio je da je protekla sezona bila izuzetno uspješna, ali da su ovu počeli jednom velikom predstavm.

"'Mrešćenje šarana' je jedan veoma značajan komad koji je napisao jedan od najistaknutijih domaćih dramskih pisaca Aleksandar Popović. Ponosan sam na ansambl koji svaki zadatak iznese na način kako to zahtijevaju reditelji poput Egona Savina, koji je evropsko ime", rekao je Novaković.

Napomenuo je da će i ovu sezonu obilježiti šest premijera, kao i da su već ovom prvom postavili ljestvicu dosta visoko.

Popovićev komad "Mrešćenje šarana" vezan je za Drugi svjetski rat i priča je o borbi za vlast unutar porodičnih odnosa. Iako vezan za, sa sadašnjeg aspekta, davno vrijeme, tekst može da se tumači i sagleda i danas. Jer i tada, kao i danas, u fokusu je obični čovjek koji je u neprestanoj dilemi između vladajuće ili opozicione pripadajuće političke stranke.

Režiser Egon Savin rekao je da je zajedno sa ansamblom predstave "Mrešćenje šarana" napravio elemente koji su stvorili pozorište koje ima određenu umjetničku vrijednost, ali i ono što je njemu najvažnije - duhovitost, namijenjenu običnom gledaocu.

"Aleksandar Popović je kontroverzan pisac, ali je on bio zabranjivan u godinama posle rata. Mi živimo u vremenu koje nam je oduzelo sve osim prava da kažemo to što mislimo. Popović je platio to svoje slobodoumlje dosta skupo. Živio je od pozorišta i pisanja za isto, najplodniji je dramski pisac i nosio je slobodoumnu ideju koja je u tim godinama srpsko pozorište svrstavala u evropske okvire", pojasnio je Savin.

Nagrađena glumica Sandra Ljubojević, koja i tumači jednu od uloga u ovom komadu, naglasila je da je svaka nagrada potvrda za glumicu da je na dobrom putu.

"Ali posebnu vrijednost nose nagrade iz kuće jer je meni lično bitna potvrda kolega i Umjetničkog savjeta da sam se dovoljno trudila i da sam na kraju i napravila nešto značajno", istakla je Ljubojevićeva.

Zbog svoje kompleksnosti iz ovog komada bi se moglo izvući mnoštvo poruka, ali je najznačajnija na koju je i Popović ukazao, ta da "postoje ljudi i neljudi". Ako su posjetioci nečem mogli da nađu zamjerku, to sigurno nisu bili glumci koji su ovu priču pod palicom Savina iznijeli na pravi način.

Izložbeni prostor  

Izložbom djela akademskog slikara Nebojše Vinkete u subotu naveče je u foajeu Narodnog pozorišta RS u Banjaluci otvoren i novi izložbeni prostor "Živorad - Žika Pećarić".

Pred posjetiocima je veoma interesantno stvaralaštvo koje naginje ka apstraktnom duhovnom izrazu, a Vinketa je jednako dobar i kao crtač, kolorista i kao slikar. Ovaj prostor biće prilika da mladi i talentovani umjetnici dobiju priliku da svoje radove izlažu pred širom javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije