Pozornica

Premijerno izvedena predstava "Rabulizam"

Premijerno izvedena predstava "Rabulizam"
Premijerno izvedena predstava "Rabulizam"

PRIJEDOR - Ansambl Pozorišta Prijedor izveo je sinoć premijerno predstavu "Rabulizam" prema tekstu Muhidina Šarića i u režiji Ratka Orozovića, što je bila četvrta premijera u 62. pozorišnoj sezoni ove kuće.

Gostujući režiser Ratko Orozović rekao je novinarima nakon premijere i gromoglasnog aplauza publike da je predstava rađena prema satiričnom tekstu kojem je on pokušao dati dimenziju da se publika nasmije, što je neophodno u ovom vremenu kada je život na granici tragikomedije.

"Na pretpremijeri je bila mlađa publika, a večeras malo starija, te me raduje da su predstavu primile i generacije koje ne pamte vrijeme kada se radnja odvija, dok su se savremenici tog vremena rado još jednom podsjetili perioda mladosti", istakao je Orozović.

On je dodao da ovo nije prvi put da radi sa ovom pozorišnom kućom, jer je 1988. godine radio predstavu "Klaustrofobična komedija".

"Sada je stasala mlađa generacija koja je dala sve od sebe da do kraja donese profil tih likova u predstavi u kojoj su zastupljene tri generacije", naveo je Orozović.

Autor teksta Muhidin Šarić istakao je da je zadovoljan, prije svega aplauzim i reagovanjem publike.

"Reakcija publike i tokom predstave je bila takva da mi se čini da je publika prepoznala sve ono što sam htio da kažem i moram biti zadovoljan", rekao je Šarić.

Autoru, čije su tekstovi među najizvođenijim u ovom pozorištu, ovo je druga predstava koju je radio za odrasle.

"To što su prema mojim tekstovima urađene desetine, uglavnom, dječijih predstava znači da dugo živim uz ovo pozorište, a sa prvom predstavom za odrasle `Recept za ludilo` dobili smo 1985. godine u Živinicama nagradu za najbolji tekst", rekao je Šarić.

Glumac Željko Kasap istakao je da je publika odlično reagovala na glumačku interpretaciju ponuđenog teksta.

"Najvažnije nam je da je publika zadovoljna i to nam je dalo dodatno snagu da u narednim igranjima poboljšamo neke tačke, mada u suštini ova predstava nema slabih tačaka", istakao je Kasap.

On je dodao da je u predstavi imao složen glumački zadatak, jer igra čovjeka starijeg od sebe 50 godina, ali i da vjeruje da je uspio da iznese taj lik.

U predstavi, čiji je podnaslov predstave "Mlaćenje prazne slame", između ostalih, igraju i Zorica Jojić, Siniša Vučićević, Jelena Seksen, Miloš Romčević, Boris Tomić, Želimir Rivić, Dubravko Vukadinović i Dean Batoz.

Pozorište Prijedor je 62. sezonu otvorilo početkom novembra premijerom Čehovljeve "Tri sestre" u režiji Marka Misirače, početkom decembra igralo je "Prekide" Majkla Kristofera u režiji Vedrana Marčete, a krajem decembra predstavu za djecu u povodu božićnih i novogodišnjih praznika "Drugari iz velike šume" prema tekstu Muhidina Šarića i u režiji Radenka Bilbije.

Do kraja sezone u planu je još jedna premijera - "Čovjek koji je jeo smrt" prema noveli Borislava Pekića i u režiji Željka Kasapa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije