Pozornica

Premijerno izvedeni "Pravednici"

Premijerno izvedeni "Pravednici"
Premijerno izvedeni "Pravednici"

BANJALUKA - Predstava "Pravednici", u režiji Bojane Lazić, po tekstu francuskog nobelovca Albera Kamija, premijerno je odigrana u subotu naveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS (NP RS) u Banjaluci.

Kamijeva priča, inspirisana istinitim događajima u Moskvi 1906, kada je teroristička udarna grupa Revolucionarne socijalističke partije pripremala atentat na velikog vojvodu Sergeja, ipak na premijernom izvođenju nije popunila veliku salu NP RS.

Terorističku grupu činili su mladi ljudi, spremni da žrtvuju svoj život za slobodu ruskog naroda, pravdu i jednakost.

Vođu te grupe igra glumac Aleksandar Stojković, koji je naveo da su on i kolege uložili mnogo napora, s obzirom na to da je raditi na djelu Kamija veliki izazov i odgovornost.

Glumac Željko Erkić igra Stjepana Fjodorova, a priznaje da je rad na "Pravednicima" bio pomalo čudan i da je dugo trajao.

"Jedan glumac je odustao iz opravdanih razloga, pa je potom rediteljka tražila zamjenu. Na kraju mislim da smo dobili prilično dobar rezultat", smatra Erkić.

Pojašnjava da oni igraju teroriste sa dušom, s obzirom na to da su imali dilemu da li ubijati djecu ili ubijati samo onoga koji čini zlo.

"Iz tog razloga komad je i smješten u savremenu učionicu, gdje se na kraju pojavljuje dječak koji je đak iz sadašnjice. Vrlo dobro znamo da se, nažalost, dešava da danas dijete dođe u školu i ubije svoje drugove. I oni ne prezaju od toga da li će posegnuti za pištoljem ili ne, dok su u tom periodu od prije 100 godina i teroristi imali veliku moralnu zadršku", naveo je Erkić.

Rediteljka Bojana Lazić istakla je da želi da predoči publici zanesenjake, velike muškarce i žene i njihovu pravednu pobunu i dostojanstvenu borbu.

Da li je uspjela u tome, pitali smo i posjetioce premijernog izvođenja "Pravednika". Banjalučanka Dragana R. kazala je da je očekivala više od ovog komada.

"Priča je dobra i čitala sam je i ranije. Za moj ukus, nedostaje te neke dinamičnosti, koju sam tekst ima u sebi, ali su mi glumci bili na visni zadatka i to je ono što je izvuklo cijelu predstavu", dodala je ona.

Pored Stojkovića i Erkića, u komadu glume i Anja Ilić, Vladimir Đorđević, Zlatan Vidović, Nataša Ivančević i Goran Jokić. Igraju i mladi glumci Nađa Knežević, Filip Babić i Miloš Petković.

Ilićeva tumači lik Dore Dulebove, člana terorističke organizacije, čiji je zadatak da pravi bombe.

"Ona je jedina žena u toj organizaciji. Zanimljiva je ta njena druga, ženska i emotivna strana, koja je u sukobu sa svijetom pravde, smrti i ubijanja", rekla je Ilićeva.

Komad "Pravednici" ponovo je na repertoaru NP RS u petak, 21. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije