Pozornica

Preminuo Pavle Minčić

Preminuo Pavle Minčić
Preminuo Pavle Minčić

BEOGRAD - Pavle Minčić, poznati srbijanski glumac, satiričar, humorista, pjevač i pijanista, preminuo je danas u 84. godini u Beogradu.

Rođen je 16. juna 1931. godine u srbijanskoj prijestonici, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Raše Plaovića.

U bogatoj glumačkoj karijeri ostvario je zapažene uloge u komadima "Jaje", "Olovka piše srcem", "Tužna je nedelja", "Revizor", "Sponzor noćas mora pasti"...

Bio je prvi glumac u Beogradu koji je odigrao monodramu, Gogoljev komad "Dnevnik jednog ludaka", a imao je i nekoliko autorskih šou-programa na televiziji.

Nastupao je na raznim pozorišnim scenama u Beogradu, širom Jugoslavije i u inostranstvu: Rusija, Bugarska, Francuska, Njemačka, Austrija, Švajcarska, Holandija... Na sceni se bavio glumom, adaptiranjem tekstova, režijom i pisanjem muzike.

Paralelno je igrao na mnogim jugoslovenskim televizijama (dramama, serijama i samostalnim šou-programima), filmu i radiju.

Penzionisan je nakon 40 godina rada u Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje je ostvario više od 120 uloga.

Igrao je Paju u dječjoj seriji "Na slovo, na slovo", u filmu "Davitelj protiv davitelja" glumio je Dobricu Kopicla, u seriji "Pozorište u kući" bio je Soni Boj, a Živorad u serijalu "Ljubav na seoski način".

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, kao što su "Radoje Domanović", "Zlatni ćuran", "Zlatni lovor" i druge, kao i plakete "Branislav Nušić" i "Zlatni beočug za životno delo" za trajni doprinos kulturi. Bio je istaknuti član "Ošišanog ježa". Detalji sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije