Pozornica

Provedite ljetne dane u bojama umjetnosti

Provedite ljetne dane u bojama umjetnosti
Provedite ljetne dane u bojama umjetnosti

Ljetni mjeseci obiluju muzičkim dešavanjima u kojima podjednako uživa publika i mlađe i starije dobi, međutim po nekom nepisanom pravilu, sa krajem sezone u pozorišnim kućama smanjuju se i druga kulturna dešavanja.

Broj novih izložbi, koncerata klasične muzike ili predstava tokom ljenih dana nije mnogo veliki, ali ipak kulturne institucije u BiH priređuju programe sve češće i na otvorenom u kojima posjetioci mogu gotovo svakodnevno uživati.

Možda i najznačajniji kulturni događaj koji obilježi svako ljeto u našoj zemlji je Sarajevo film festival (SFF). Ove godine on će zasigurno biti poseban s obzirom na to da je u znaku 20. rođendana. Filmska smotra zahvaljujući kojoj je ovaj grad poznat i cijenjen u cijelom svijetu ove godine se održava u periodu od 15. do 23. avgusta.

Festival svake godine publici i građanima Sarajeva predstavi najbolja ostvarenja iz domaće i svjetske nezavisne i komercijalne filmske produkcije, a ovogodišnji predsjednik žirija takmičarskog programa biće Bela Tar, jedan od najznačajnijih reditelja današnjice.

U toku dvije decenije svog postojanja, SFF je postao najveći i najznačajniji skup filmskih stvaralaca u jugoistočnom dijelu Evrope. U isto vrijeme, ovaj festival predstavlja i mjesto gdje domaća i internacionalna publika može vidjeti najnovije filmove mladih autora srednje i istočne Evrope, uključujući i najnovija ostvarenja mladih bh. autora. Neki od gostiju ovog festivala bili su Anđelina Džoli, Džon Malkovič, Bred Pit, Majkl Fasbender, Morgan Frimen...

A, Sarajevo je ovih dana domaćin jednog festivala, riječ je o "Baščaršijskim noćima". I ovaj festival iz godine u godinu svojim sadržajem privlači sve više posjetilaca, a pored nastupa čelistkinje Ane Rucner, u znaku je i nekoliko značajnih izložbi, kao i pozorišnih predstava.

Tako posjetioci Morića Hana mogu pogledati postavku kaligrafije Mirsada Smajovića Mirze, dok će ukus ljubitelja tradicionalnih igara i najljepših nošnji naših krajeva zadovoljiti Međunarodni festival folklora "Sarajevo 2014", koji počinje 25. jula.

Ni dobrih izložbi neće nedostajati, pa u Umjetničkoj galeriji BiH trenutno je aktuelna postavka "Ljudsko dostojanstvo", zajednički izložbeni projekat tri evropska grada - Beča, Sarajeva i Brna.

"Naziv izložbe uzet je iz poeme 'Umjetnici' Fridriha Šilera: 'Ljudsko dostojanstvo položeno je u vaše ruke. Sačuvajte ga! Sa vama ono tone, sa vama će se i uzdići. Dosta pažnje privlači i naša stalna postavka 'Monumentum/Momentum/Memento'", kazali su u ovoj kulturnoj instituciji. Napominju da i tokom ljeta nastoje da animiraju posjetioce, koje u tom periodu uglavnom čine turisti, te će već od 26. jula na zidovima Umjetničke galerije BiH biće postavljena nova izložba.

Nakon što je disala duhom "Jelen Demofesta", Banjaluka od danas nastavlja u festivalskom duhu, zahvaljujući Međunarodnom filmskom festivalu "Kratkofil plus", koji se održava do 24. jula.

Program ne zanemaruju ni muzejske institucije, pa je pored stalnih postavki u Muzeju RS trenutno aktuelna izložba "Veliki rat 1914 - Srpske zemlje i Evropa u prvoj godini rata", čiji su autori Milica Radojčić i Janko Vračar.

Nakon izuzetno značajne izložbe djela četvorice umjetnika - Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Bogdana Šuputa u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci će od 31. jula biti postavljena izložba radova Brede Beban "Nazovimo to ljubav/Let's Call it Love".

"Na izložbi će biti prikazani radovi ove poznate jugoslovenske i evropske multimedijalne umjetnice iz perioda 1992 - 2012, koji predstavljaju period stvaralaštva Brede Beban poslije njenog emigriranja iz Jugoslavije u Veliku Britaniju", kazali su nam u ovoj muzejskoj instituciji. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije