Pozornica

Prva predstava za bebe u RS

Prva predstava za bebe u RS
Prva predstava za bebe u RS

BANJALUKA - U Dječijem pozorištu Republike Srpske danas je prvi put odigrana predstava za bebe "Tačka na izletu", prilagođena uzrastu od šest do 18 mjeseci.

Ovo je prva premijera koju je Dječije pozorište realizovalo u 2015. godini i posvećena je jubileju, odnosno obilježavanju 60 godina postojanja ove teatarske kuće.

Prema riječima Predraga Bjeloševića, direktora DP RS, ova predstava predstavlja veliki iskorak u kome je način igre i ambijent u kojem će predstava biti izvedena pažljivo osmislio tim ljudi, među njima i pedijatri, psiholozi i ostali stručnjaci.

Reditelj predstave Aleksandar Pejaković prepoznao je u knjizi pjesama Predraga Bjeloševića "Tačka na izletu" motive koji se mogu postaviti na scenu i ideja o predstavi za bebe je zaživjela.

"Ovo nije klasična predstava sa publikom i glumcima, nego je zamišljena kao interakcija i instalacija, kojom se razvijaju sva bebina čula. Predviđeno je da prvi dio predstave bude koreografija, a u drugom dijelu zastupljena je interakcija, nešto kao igraonica s bebama", rekao je Pejaković.

Kako su naveli na konferenciji, upriličenoj juče u prostorijama ovog pozorišta, cijena karata će biti 10 KM za bebu i jednog roditelja, odnosno 15 za oba roditelja sa bebom. Jedan od stručnih saradnika je i pedijatar, neonatolog primarijus doktor Vesna Novaković, koja je istakla da je srećna što je dio ovog velikog projekta.

"S obzirom na to da se već u stomaku bebama razvijaju čula, kada se rodi ona je već spremna za sticanje iskustava, tako da nikad nije rano za prva umjetnička iskustva", rekla je Novakovićeva.

Za potpuni užitak:

Scena pozorišta pretvorena je u veliki šator u koji može da stane najviše 20 mama i beba, a sama predstava ne traje duže od 30 minuta. Prije ulaska na samu scenu roditelji prolaze kroz prostoriju koja ima odvojen kutak za dojenje i presvlačenje, kao i mjesto za izuvanje i obuvanje čistih šarenih papuča. Na samoj sceni prevladava bijela boja koja je upotpunjena šarenim igračkama i jastucima, a posebnu notu daje rasvjeta u boji. U predstavi je, pored stihova iz knjige "Tačka na izletu", korištena i muzika Amadeusa Mocarta i Johanesa Bramsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije