Pozornica

Prvi svjetski rat u BiH kroz modu

Prvi svjetski rat u BiH kroz modu
Prvi svjetski rat u BiH kroz modu

Duge i raskošne haljine, svedena i jednostavna muška odijela samo su dio modno-scenskog performansa "Sarajevski atentat", sa odjećom iz perioda 1914 - 1918. godina, koji je u srijedu naveče održan na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Odjeću iz perioda kada je počeo Prvi svjetski rat nosile su ličnosti iz javnog života BiH i na taj način su dočarale kako je prije 100 godina izgledala modna scena.

Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo, baletni umjetnici, televizijski voditelji, modeli, Kulturno-umjetničko društvo "Lola" Sarajevo, te "Shakespeare's Drama Klub" sa Odsjeka za anglistiku Univerziteta u Sarajevu imali su zadovoljstvo da se prošetaju u odjeći koja je bila karakteristična za taj period.

I ovaj događaj je pokazao koliki je uticaj ostavio period vladavine Austrougarske na BiH, ne samo na politiku, arhitekturu, kulturu, već i na modu. Takođe, modnim performansom pokazali su kako je izgledao dan kada se desio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu.

Raskošne haljine napravljene od finih materijala i u različitim bojama glavna su modna karakteristika žena iz tog perioda. Muškarci su nosili hlače, prsluke i specifične vojne uniforme.

"Putem modnog performansa - 100 godina 'Sarajevski atentat' - široj javnosti u regionu i Evropi predstavili smo modu iz perioda 1914 - 1918. te poslali poruku mira i istaknuli bogate kulturne, istorijske i turističke vrijednosti grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine", saopštili su organizatori.

Modno-scenski performans "Sarajevski atentat" održan je u suorganizaciji Udruženja za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta (UPKTUS) "Spiritus" i Udruženja za podsticaj kulture i sporta (UPKIS) "Profesional".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije