Pozornica

Publiku časte predstavama

Publiku časte predstavama
Publiku časte predstavama

ZENICA - Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica slavi 65 godina postojanja. U sklopu programa obilježavanja značajnog jubileja ova pozorišna kuća publici će darovati dvije premijerne predstave.

"Obilježavamo veliku obljetnicu osnivanja i rada jedinog zeničkog pozorišta, jedinog profesionalnog pozorišta u ovom dijelu BiH i sigurno jedne od najznačajnijih kulturnih institucija", kazao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.

"Sinovi umiru prvi" hrvatskog dramskog pisca Mate Matišića bit će 700. premijera u dugoj tradiciji BNP Zenica, a publika će je moći vidjeti sutra naveče.

U predstavi, za koju je adaptaciju uradio Hasan Džafić, a režirao Boban Skerlić, nastupa gotovo cijeli ansambl zeničkog pozorišta.

"Predstava govori o postratnoj sudbini onih koji su mladost izgubili noseći oružje u proteklim ratovima na balkanskim prostorima, a sadašnjost gube noseći se s bolnim posljedicama svjesni neispunjenih obećanja i brojnih razočarenja", kaže Džafić.

Posljednjeg dana februara na maloj sceni BNP Zenica, koja nosi ime "Žarko Mijatović", po pokojnom zeničkom glumcu, biće izvedena još jedna premijera nastala u koprodukciji sa Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj. Riječ je predstavi "Džepovi puni kamenja", koju su režirali Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije