Pozornica

Rat i politika i na pozorišnim daskama

Rat i politika i na pozorišnim daskama
Rat i politika i na pozorišnim daskama

U okviru 54. internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu u ponedjeljak navečer u glavnom takmičarskom programu izvedena je predstava "Četrnaesta", u režiji Ane Đorđević, a u izvedbi i produkciji ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) iz Banjaluke.

Predstava je, takođe, i u posebnom programu ovogodišnjeg festivala, koji govori o događajima koji su uzrok Prvog svjetskog rata, s posebnim osvrtom na 100 godina do njegovog početka, te ulozi Gavrila Principa, Mlade Bosne i Sarajeva u ovom  historijskom događaju.

S obzirom na to da je i te kako upoznata sa ovom problematikom, publika je uživala u komadu koji im je predstavio ovaj istorijski događaj iz jednog drugog ugla.

Ana Đorđević, rediteljica iz Beograda, kazala je da se ova predstava bavi uzrocima  koji su doveli do Prvog svjetskog rata, do ubistva, odnosno atentata, ali da ona nije politikanska, te da njena namjera nije da donosi zaključke, nego da publici prepusti da to sama učini.

"Autorka sam ovog projekta. To nije pravi dramski tekst. To je obimna dokumentacija iz koje sam izdvajala samo ono što je bilo najzanimljivije. Nisam imala namjeru da se bavim temom rata i njegovim uzrocima, jer sam znala da će se u toku obilježavanja 100. godišnjice mnogi time baviti. Mi se bavimo umjetnošću. Prvi svjetski rat je obilježio dolazak savremenog doba. Promijenio je izgled Evrope. Nastale su neke nove države, kao i problemi koji ni danas nisu riješeni. Drugi svjetski rat je bio nastavak, a čini mi se da treći svjetski rat traje i mi u stvari živimo u eri stogodišnjeg rata", poručila je Đorđevićeva.

Danilo Kerkez, mladi banjalučki glumac koji igra ulogu Gavrila Principa u ovoj predstavi, kaže da nikada niko neće stvarno utvrditi šta se desilo u Sarajevu 28. juna 1914. Ističe da je Gavrilo Princip bio ličnost koja je sigurno promijenila sliku  svijeta.

"Osjećao je dužnost da se bori, da ne ćuti, te je smatrao da se mladi moraju boriti za svoja prava. U to vrijeme, njegov čin nije smatran atentatom, nego činom borbe protiv ugnjetavanja", objasnio je Kerkez.

"Skupština" predstavlja svojevrstan presjek političke situacije u BiH u posljednjih 20 godina

Miljka Brđanin-Babić, glumica NP RS, koja u ovom komadu tumači lik Gavrilove majke, ističe da joj je bilo zadovoljstvo igrati u ovoj predstavi, jer se ona ne bavi jeftinim politikanstvom, nego govori o jednom teškom vremenu.

Ističe da je NP RS  učinilo  dobru stvar što je odlučilo da se bavi ovom temom.

U okviru MESS-a prikazana je i predstava "Skupština", rediteljice Selme Spahić, koju je produciralo Narodno pozorište Sarajevo, čija je tematika publici takođe vrlo dobro poznata.

"Skupština" predstavlja svojevrstan presjek političke situacije u BiH u posljednjih 20 godina. Čin skupštinskog zasjedanja ima mnogo sličnosti sa činom pozorišne predstave: oba su, u idealnom slučaju, javna okupljanja koja služe razmjeni mišljenja radi postizanja određenog zajedničkog cilja, odnosno polemičkog sagledavanja važnih tema.

U "Skupštini" glumci igraju pojedince koji su voljom građana izabrani da "igraju" njihove predstavnike. Što zbog fizičke sličnosti sa skupštinskim klupama, što zbog koncepta, glumci i glumice postavljeni su u prostor gledališta sarajevskog Narodnog pozorišta, dok je publika smještena na scenu. Tako narod u gledalištu zapravo gleda svoj odraz, jer ansambl predstave otjelotvoruje njihove legalne predstavnike. Sa druge strane, publika se nalazi na sceni, prostoru djelovanja i odlučivanja.

 

SUTRAŠNJI  REPERTOAR

Kamerni teatar '55, 18 h

"Sara kaže"

"Teatro Petra", Kolumbija

 

Narodno pozorište Sarajevo, 20 h

"Čarobnjak"

Narodno pozorište Sombor, Srbija

 

Sarajevski ratni teatar, 22 h

"HA!"

"Compagnie O", Maroko

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije