Pozornica

Režiser ispred svog vremena

Režiser ispred svog vremena
Režiser ispred svog vremena

Bojan Stupica će ostati upamćen po svojim zaslugama koje je učinio za teatar. Bio je graditelj, reditelj i učitelj. Sve što sam uradila u karijeri mogu da zahvalim svojoj velikoj ljubavi Bojanu Stupici, rekla je velika srpska glumica Mira Stupica, sjećajući se svog supruga.

Pozorišni i filmski režiser, scenograf, glumac, dramaturg i profesor te stvaralac koji je bio ispred svog vremena, Bojan Stupica, rođen 1. avgusta 1910. godine u Ljubljani, umro je na današnji dan prije 44 godine u Beogradu.

Sagradio je tri pozorišta, odgojio mnogo talentovanih glumaca i napravio veliki broj antologijskih predstava. Prva predstava za koju je uradio prevod, dramaturšku obradu, realizovao scenografiju, kreirao kostim i režirao bila je "Rat i mir". Poslije godinu dana provedenih u fašističkom logoru "Gonars" kod Udina vraća se kući, uprkos velikim povredama u pozorište se 1945. godine vratio na štakama, kada je i postavljen  za pomoćnika upravnika Drame "Narodnog gledališča" u Ljubljani. Tokom putovanja 1946. godine u Moskvi i Lenjingradu upoznaje rad sovjetskih pozorišta, nakon čega novembra iste godine predaje Komitetu za umetnost i kulturu u Beogradu elaborat za osnivanje centralnog Jugoslovenskog pozorišta po uzoru na ruski MHAT. To je današnje Jugoslovensko dramsko pozorište.

Njegova postavka "Dunda Maroja" Marina Držića predstavljala je estetski raskid sa socrealizmom i donijela prvo veliko evropsko priznanje jugoslovenskom pozorištu na Teatru nacija u Parizu. Stupica je projektovao zgradu Atelje 212 u Beogradu, a 1968. prihvatio je dužnost upravnika JDP-a. Podmladio je glumački ansambl JDP-a tadašnjim studentima Fakulteta dramskih umetnosti, generaciju poznatu kao "Bojanove bebe". Za vrijeme tog mandata podigao je i drugu sceni JDP-a, koja je poslije njegove smrti dobila naziv "Teatar Bojan Stupica". Poslije njegove smrti Savez dramskih umetnika Srbije ustanovio je "Nagradu Bojan Stupica" koja se dodjeljuje za najbolju režiju na svim domaćim pozorišnim scenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije