Pozornica

Sandra Ljubojević: Velika mi je čast igrati "Noru"

Sandra Ljubojević: Velika mi je čast igrati "Noru"
Sandra Ljubojević: Velika mi je čast igrati "Noru"

Predstavom „Lutkina kuća- Nora“ biće otvoren XVII Teatar fest u Banjaluci. Tim povodom pričali smo sa Sandrom Ljubojević, glumicom kojoj je povjerena glavna uloga.

„Pozorište je odlučilo da na scenu postavi jedan veliki i značajan komad, svjetski klasik "Lutkina kuća-Nora" i velika je čast svakom glumcu da se nađe u podjeli kod takvih pisaca. Bez obzira što je komad napisan prije 135 godina vrlo je aktuelan i govori o nekim stvarima koje su danas u većoj krizi nego što su bile tad, a to su odnosi u porodici, brak, odnosi među ljudima koji su lažni, površni“, rekla je Ljubojevićeva, za Mondo.

Predstava „Nora“ je dramsko djelo norveškog pisca Henrika Ibzena, koje je za igranje u Narodnom pozorištu RS režirao Nebojša Bradić. Pitali smo Sandru kako je bilo sarađivati sa njim?

„Nebojša Bradić je vrlo obrazovan reditelj koji se dosta posvećuje glumcu i pristupa mu pedagoški. Mnogo smo naučili od njega. On da slobodu glumcu ali u vrlo konkretno zadatim okvirima koje su postavljene od strane pisca i njega kao reditelja. Mislim da je vrlo promišljeno uradio svoju postavku Nore i prilagodio je današnjem društvu i ljudima. Bila mi je velika čast, kao glumici raditi sa njim", istakla je Sandra.

„Mislim da smo uradili jednu univerzalnu predstavu, vrlo interesantnu vizuelno. Scenografija i kostimi su na vrlo visokom nivou, dali smo sve od sebe sa rediteljem koji je jedan od značajnijih u našem regionu i nadam se smo napravili jednu kvalitetnu predstavu", dodala je Ljubojevićeva.

Živi li pozorište u Banjaluci i kako Teatar fest utiče na pozorišnu kulturu?

„Mi imamo pozorišnu kulturu tokom cijele godine, ali Tetar fest sigurno privuče neku publiku koja je možda više željna da vidi neke poznate glumce, prepoznatljive sa tv ekrana, pa se događa da su uglavnom predstave beogradskih pozorišta prepune. Pozorište živi još od antičke Grčke pa se nadam da se u ovo naše teško vrijeme neće ugasiti. Uvijek je nekako manjak prave pozorišne publike, mislim da publiku treba vaspitati i privući. Sigurno je veliki procenat ljudi koji nikad nisu bili u našem banjalučkom pozorištu, tako da nam treba biti zadatak da upravo takvu vrstu publike namamimo da dođu. Svako ko jednom uđe u pozorište, sigurna sam da nastavi da dolazi i poslije", kazala je Sandra Ljubojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije