Pozornica

Saradnja NP iz Beograda i HNK iz Zagreba poslije 20 godina

Saradnja NP iz Beograda i HNK iz Zagreba poslije 20 godina
Saradnja NP iz Beograda i HNK iz Zagreba poslije 20 godina

BEOGRAD - Nakon više od 20 godina uspostavljena je saradnja između Narodnog pozorišta u Beogradu i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U saopštenju Narodnog pozorišta se ističe da je saradnja dvije pozorišne kuće obnovljena na inicijativu Gordana Markotića, ambasadora Republike Hrvatske u Beogradu, inače redovnog posjetioca predstava u nacionalnom teatru Srbije i velikog ljubitelja i znalca pozorišne umjetnosti, i v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića.

Prilikom njihovog susreta 13. februara u Narodnom pozorištu došlo je do konkretizacije ideje o kojoj su dva sagovornika razmišljala praktično od početka mandata ambasadora u Beogradu, a to je obnavljanje saradnje između dva vodeća državna pozorišta.

Markotić je inicijativu uputio Operi HNK i njenom direktoru, uglednom dirigentu maestru Nikši Barezi, koji je ovaj prijedlog u obostranu umjetničku korist prihvatio.

Tako će se već do kraja sezone, u okviru ovog dogovora na sceni HNK naći vodeći operski umjetnici iz Srbije, a na sceni Narodnog pozorišta renomirani operski radnici iz HNK.

Ovakav, u svijetu uobičajeni početak saradnje, biće nastavljen većim projektima: razmjenama ansambala, koprodukcijama i najzad gostovanjima kompletnih predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije