Pozornica

Sartrov Zid nakon 20 godina u Sarajevu

Sartrov Zid nakon 20 godina u Sarajevu
Sartrov Zid nakon 20 godina u Sarajevu

Premijera pozorišnog komada "Zid", u režiji Zulfikara Filandre, studenta treće godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, biće odigrana 30. novembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Riječ je o adaptaciji istoimene kratke priče velikog francuskog filozofa Žan-Pola Sartra, a predstava će biti prikazana u okviru programa "Teatarska opservatorija", posvećenog realizaciji i prezentaciji radova studenata.

Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da Sartrov "Zid" ima svoju premijeru na repertoaru jednog sarajevskog pozorišta, nakon igranja iste predstave u režiji Dine Mustafića u Kamernom teatru 55 1993. godine.

"U vremenu kada čovječanstvo vjeruje da je fašizam bio nekada davno i da su tamo negdje fašisti, kao i da je umiranje za ideale nemoguće, jer ideali ne postoje, vrlo je izazovno, a prije svega odgovorno, baviti se pričom iz 1939. godine, te zaključiti da su jedino tehnike ubijanja protivnika uznapredovale", navode iz SARTR-a.

Predstava otvara mnoga pitanja, kao što su sukobljavanje sa smrću u trenutku kada je ona izvjesna, preispitivanje sebe, svog odnosa prema životu i prihvatanju svoje smrtnosti.

"Šta znači žrtvovati se za ideale? Šta je herojstvo? Da li su heroji uopće više mogući u našem vremenu? Da li je ironija savremenog svijeta učinila ove koncepte naivnim? Naša adaptacija 'Zida' vas poziva da s nama zaronite u promišljanja ovih pitanja, prateći posljednje sate života dva revolucionara i jednog apolitičnog dječaka, koji su osuđeni na smrt strijeljanjem u haosu španskog građanskog rata", kazao je Filandra.

Predstava će na istoj sceni igrati još samo 1. i 2. decembra, urađena je u koprodukciji SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a njenu realizaciju su podržali Centar "Andre Malraux", te Izdavačka kuća "Dobra knjiga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije