Pozornica

Šest komada u trci za nagrade

Šest komada u trci za nagrade
Šest komada u trci za nagrade

Šest pozorišnih ostvarenja iz regiona obilježiće takmičarski dio ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić", koji će u Narodnom pozorištu RS (NP RS) u Banjaluci biti održan od 8. do 15. juna.

Komad "Nora", koji u režiji Nebojše Bradića priprema NP RS, otvoriće 17. pozorišni festival u gradu na Vrbasu, koji se održava pod sloganom "Savremen, svevremen", čime se obilježava 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

Željko Stjepanović, selektor festivala, naveo je da je "Teatar fest" i festival pisca, jer potencira savremeni dramski tekst, te im je želja da mladi savremeni pisci postanu baš kao Nušić - svevremeni.

Za nagrade festivala boriće se komad "Čarobnjak" Narodnog pozorišta Sombor. Riječ je o predstavi koja je nastala prema drami Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića, a govori o životu čuvenog pisca Tomasa Mana.

Narodno pozorište iz Subotice će izvesti predstavu "Mister Dolar" u režiji Snežane Trišić, a po tekstu Branislava Nušića. Zamišljena kao savremena politička groteska, kritički oštra, donosi nam Nušića koji je, kako reče Dušan Kovačević, prisutniji u našem svakodnevnom životu i pozorištu više nego u ono doba kad je bio živ.

Zvezdara teatar iz Beograda takmičiće se predstavom "Srećan rođendan Nušiću", koja govori o proslavi Nušićevog 60. rođendana. Dok ga poslije svečane akademije na univerzitetu čekaju i u Narodnom pozorištu radi zvanične proslave, on svraća u Skadarliju na pet minuta.

Pažnju publike će zasigurno privući i komad "Gluha svadba" u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koja se na duhovit način bavi pitanjem pobune obespravljenih masa protiv totalitarne vlasti.

Jedan od najozbiljnijih društvenih problema na sceni će predstaviti Beogradsko dramsko pozorište, koje se na "Teatar festu" predstavlja komadom "Trpele" u režiji Bobana Skerlića, a koji je nastao na osnovu dokumentarnog materijala, autentičnih ispovijesti žena žrtava nasilja.

U takmičarskom dijelu festivala je i predstava "Čudo u Poskokovoj Dragi" Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, a koji će predstaviti priču o ocu i četvorici sinova koji žive u Poskokovoj Dragi.

"Teatar fest" će zatvoriti predstava "Prevaranti u suknji" Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca. Cijena pojedinačne karte je 20 KM, dok paket karata iznosi 100 KM i u tu cijenu nije uračunata predstava "Nora" NP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije