Pozornica

Smijeh prožet gorčinom

Smijeh prožet gorčinom
Smijeh prožet gorčinom

Sudar dva svijeta u apsurdnoj svakodnevici koja nameće i potencira iskrivljene vrijednosti okosnica je predstave "Celo telo tu me boli" u režiji Nikole Pejakovića, koja je premijerno izvedena u četvrtak naveče u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Sala ove pozorišne kuće tokom sat i po vremena bila je ispunjena glasnim smijehom i aplauzima publike, koja je - otkrivajući osobine likova - veoma lako prepoznavala ljude iz svog okruženja, ali zasigurno i neke svoje osobine.

Komad po tekstu "Lekcija" Ežena Joneska, kako je naveo Pejaković, izabrali su kako bi bila povod za jednu našu priču, tj. priču o našem svakodnevnom teatru apsurda: na ulicama, na poslu, na TV-u, svuda...

"Mi više ne idemo u pozorište da bismo vidjeli pozorište jer je ono svakodnevno pred našim očima - ludo, nezaboravno i totalno apsurdno. Glupost i bahatluk vladaju, a običan svijet, normalan svijet, pati. Možemo se samo gorko nasmijati na to", rekao je Pejaković.

On je dodao da je komad "Celo telo tu me boli" zapravo blaga verzija naše stvarnosti.

Ovu urnebesnu komediju odličnim glumačkim kreacijama na sceni iznijeli su Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović i Velimir Blanić, koji se prvi put u svojoj karijeri našao u ulozi žene.

Blanić je otkrio da se tokom rada na svom liku nije bavio spoljnim atributima žene, već da se više trudio da na psihološkom nivou shvati neke stvari.

"Dosta se majki prepoznalo u ovom liku, a i sinova. Prvi put u životu radim ženski lik i bio je to veliki izazov i zadovoljstvo", istakao je Blanić.

Savanović, koji u ovom komadu tumači ulogu sina, nakon premijere je istakao da je, sudeći po prvim reakcijama, priča našla put do publike.

"Raduje me što imamo jednu novu predstavu koja će, čini se, biti hit. Riječ je o sukobu dva poimanja koja možemo vidjeti i kod nas gdje god da se okrenemo", smatra Savanović.

On je rekao da su predstavu radili mjesec i po dana i dodao da mu je svaki put zadovoljstvo raditi sa Nikolinom Jelisavac, koja je partner koji glumca tjera da bude još bolji.

"S nama je ovaj put bio i Velimir Blanić, koji je pravi majstor za komediju i saradnja je zaista bila idealna", rekao je Savanović.

Na premijeri su bili i Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, i Radenko Đurica, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije