Pozornica

"Solunci govore" izvedeni u Moskvi

"Solunci govore" izvedeni u Moskvi
"Solunci govore" izvedeni u Moskvi

MOSKVA - Predstava "Solunci govore", dokumentarna drama Antonija Đurića, koja je zajednički poduhvat glumaca Akademije umjetnosti iz Beograda i Akademije iz Banjaluke, izvedena je u subotu naveče u Moskvi u okviru festivala "Zlatni vitez".

Komad nastao povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata predstavljao je Republiku Srpsku i Srbiju u konkurenciji šest zemalja.

Projekat "Solunci govore" izveden je u okviru zvanične selekcije ovogodišnjeg festivala, koji se u Moskvi održava od 25. novembra do 5. decembra.

Dramski tekst Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, odigran je u jednoj od najljepših dvorana u glavnom gradu Rusije, u teatru "Modern", koji vodi jedan od najvećih umjetničkih direktora u Rusiji Svetlana Vragova.

U okviru obilježavanja 96 godina od proboja Solunskog fronta i velike pobjede srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, organizacija "Objedinjenje Srba" pozvala je Akademiju umjetnosti u Beogradu da projektom "Solunci govore" oživi neponovljivo svjedočanstvo i sjećanje na sve srpske rodoljube koji su učestvovali u velikoj pobjedi.

Igranje "Solunaca" je i jedinstvena prilika da se ruskoj javnosti i kulturnoj sceni približe dešavanja koja su obilježila jedan od najznačajnijih istorijskih momenata za srpski narod i cjelokupnu Evropu, a o kojem se u Rusiji ne zna mnogo.

Mladi glumci, veličanstveni potomci srpskih ratnika koji su svojim stradanjima izvojevali slobodu, ovoga puta će i rusku i domaću javnost podsjetiti na svoja herojstva, ovjekovječena nadljudskim stradanjima, žrtvama, ali i ogromnom ljubavlju prema svojoj zemlji.

Ovaj događaj najavljen je juče i na moskovskoj televiziji u okviru emisije "Večernje Moskve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije