Pozornica

Srpski glumci položili vijenac na spomenik caru Nikolaju

Srpski glumci položili vijenac na spomenik caru Nikolaju
Srpski glumci položili vijenac na spomenik caru Nikolaju

BEOGRAD - Ekipa predstave "Solunci govore" položila je danas vijenac kod spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom u Beogradu, uoči gostovanja u Moskvi 29. novembra na Festivalu "Zlatni vitez", gdje će predstavljati Republiku Srpsku i Srbiju.

Vijenac su položili producent predstave Dušan Đoković i režiser Cisana Murusizde. Tekst iz predstave, koji izgovara car Nikolaj, kazivao je mladi glumac Saša Simović, student četvrte godine beogradske Akademije umetnosti. 

Đoković, koji je osnivač i predsjednik Akademije umetnosti u Beogradu, rekao je Srni da će u Moskvi predstava biti prikazana pred članovima žirija Međunarodnog pozorišnog festivala "Zlatni vitez", te da je prevedena na ruski jezik, pa će tokom njenog izvođenja ići i titl sa prevodom. 

On je naveo da se festival završava 5. decembra i da se glumačka ekipa nada da će predstava "Solunci govore" osvojiti neku od nagrada.

Đoković je podsjetio da je predstava rađena u koprodukciji akademija umjetnosti iz Banjaluke i Beograda i kao takva je i pozvana na festival "Zlatni vitez", gdje predstavlja i Srbiju i Republiku Srpsku u konkurenciji šest zemalja.

On je podsjetio da je car Nikolaj Drugi veoma mnogo pomogao srpskom narodu 1914. godine, kada se ultimativno obratio saveznicima da prihvate srpsku vojsku u Albaniji i prebace je u Grčku, inače će potpisati separatni mir sa NJemačkom. 

"U predstavi postoji i tekst koji izgovara car Nikolaj, koji iznosi taj ultimatum i daje neku svoju perspektivu šta će biti sa Srbijom, koja će se posle rata proširiti", naveo je Đoković. 

Stevo Pantović, član uprave Udruženja Srba u Moskvi, koje je i suorganizator Festivala "Zlatni vitez", rekao je Srni da je ovo udruženje domaćin ekipi "Solunci govore", koja će prvi put gostovati u ruskoj prijestonici. 

Pantović je napomenuo da je ruski car Nikolaj pomogao opstanku srpske vojske i naroda i to skupo platio gubitkom carske lente, države i porodice. 

"Kada su cara Nikolaja pitali da li je mogao da izbegne da carska Rusija uđe u Prvi svetski rat, za koji nije bila spremna, on je rekao da jeste mogao, ali da bi to značilo izdaju njegovih prijatelja Srba i Francuza, a to nije u njegovom karakteru. Te velike reči cara Nikolaja su bile odraz njegove ličnosti i njegovog bratskog odnosa prema srpskom narodu", rekao je Pantović. 

On je izrazio nadu da će tokom predstave ruska publika moći da se upozna o možda najtežim trenucima srpske istorije 1914. i 1915. godine.

"Malo ko danas zna istinu o srpskom vojniku i Gvozdenom puku, a svi znaju za francusku Legiju časti i američke marince. Predstava govori o onom što je srpski vojnik pokazao u Prvom svetskom ratu. Nijedan narod ne može da se pohvali vojskom tako moralnom, jakom i pripremljenom za pobedu. Srpski vojnik bio je spreman da sve izdržavi, ne pitajući šta njemu država nudi", naveo je Pantović.

Rusija je poklonila Beogradu spomenik caru Nikolaju Drugom, a njega su nedavno osveštali patrijarh srpski Irinej i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. 

Predstava "Solunci govore" premijerno je izvedena u Banjaluci u aprilu, a potom i u Beogradu i od tada se igra na repertoaru beogradskog Narodnog pozorišta. Predstava gostuje i u mnogim gradovima širom Srbije. 

U okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, predstava "Solunci govore" predstavljaće Srpsku i Srbiju u konkurenciji sa Bjelorusijom, Poljskom, Bugarskom i Rusijom i biće izvedena u okviru zvanične selekcije ovogodišnjeg festivala, koji će biti održan u Moskvi od 25. novembra do 5. decembra.

Dramski tekst Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze i izvođenju mladih glumaca akademija umjetnosti iz Beograda i Banjaluke, biće odigran u jednoj od najljepših dvorana u Moskvi, u teatru "Modern", koji vodi jedan od najvećih umjetničkih direktora u Rusiji Svetlana Vragova.

U okviru obilježavanja 96 godina od proboja Solunskog fronta i velike pobjede srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, organizacija "Objedinjenje Srba" pozvala je Akademiju umjetnosti u Beogradu da projektom "Solunci govore" oživi neponovljivo svjedočanstvo i sjećanje na sve srpske rodoljube koji su učestvovali u velikoj pobjedi.

Ovaj događaj najavljen je i na moskovskoj televiziji, u okviru emisije "Večernje Moskve".

Projekat "Solunci govore" u Srbiji uvršten je u zvanični program obilježavanja vijeka od početka Prvog svjetskog rata i pod pokroviteljstvom je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije. Svoj blagoslov predstavi "Solunci govore" dao je i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije