Pozornica

Surova realnost "Hotela Kosovo"

Surova realnost "Hotela Kosovo"
Surova realnost "Hotela Kosovo"

BANJALUKA - Predstava "Hotel Kosovo", koja govori o surovoj realnosti srpskog povratnika i njegovih unutrašnjih lomova u sukobu s albanskom, srpskom i međunarodnom administracijom, te o tome kako pojedinac postaje žrtva manipulacije, izvedena je trećeg dana Teatar festa, te banjalučku publiku ostavila bez daha i usadila im trn sumnje u sva dešavanja na tom prostoru.

Gorki mjuzikl, kako su ga mnogi kritičari prozvali, čiji podnaslov glasi "Priručnik za snalaženje u južnoj srpskoj pokrajini, republika Kosovo", banjalučka publika nagradila je petominutnim aplauzom, posebno jer se završna slika, odnosno scena, odnosi na pomirenje dvije strane, ali ujedno i ironičnu smrt povratnika.

Autor i reditelj predstave Nenad Todorović istakao je da ima problem da razdvoji ovaj komad od života, odnosno ono što se događa u komadu od onog što se danas dešava na Kosovu.

"Ideja da se bavim ovom temom je moja biografija. Prosto, bio sam tamo i bilo nam je važno da napravimo komad u kome ćemo žanrovsko-stilski da objedinimo Kosovo kao region u kome je oksimoron suština života", istakao je Todorović.

Predstava prati tragičnu sudbinu Dobrivoja Anđelkovića, kojeg igra Aleksandar Mihajlović, koji se iz izbjegličkog centra u Kruševcu poslije 15 godina vraća kući na Kosovo.

"Ovaj lik nije realističan na način da govorimo o konkretnom liku, on je arhetip ljudi s Kosova. Ja jedini iz ekipe nisam rodom s Kosova i stvarno sam ga doživeo, jer sam bio šokiran situacijom. Ova predstava na Kosovu je realistični mjuzikl. Tu nema velike razlike između onog što se dešava na sceni ili oko pozorišta s onim u Gračanici, Mitrovici i u tim enklavama", istakao je Mihajlović. Dodao je da je Balkan rasadnik za tragikomediju i paradoks, te ovdje ima i duhovitih elemenata.

U predstavi su urađene dvije scene totalne suprotnosti, u kojima je glumica Milena Jakšić igrala Dobrivojevu nesuđenu suprugu.

Prva scena je u doba rata kada Dobrivoje biva ranjen, a ona dolazi kao Kosovka djevojka u sceni koja je citat čuvene slike Uroša Predića.

"Znali smo na samom početku koju vrstu žanra radimo i tako smo se brzo dogovorili da napravimo rekonstrukciju poznate slike i da u tom pravcu pravimo našu scenu. Ta scena je lirska, epska, podignuta, ironična i takve stvari dopuštaju slobodu koju nemate uvek kad igrate realizam", istakla je Jakšićeva.

Nakon 15 godina i povratka u rodni Prizren i selo Orlovci koje više ne postoji, Dobrivoje pronalazi svoju dragu koja ga ne prepoznaje, tjera od sebe i odlazi u zagrljaj jednog međunarodnog vojnika, i to sve sa punim kolicima djece koje mu je izrodila, te ta scena predstavlja ironičnu sliku onoga što je Zapad donio.

Igor Damnjanović u predstavi igra dvije uloge, zapravo isto lice militarizma kako srpske, tako i albanske strane.

"To je arhetip svih vojskovođa na ovim prostorima koji su nas, nažalost, oterali u to gde smo sada", istakao je Damnjanović.

Glumica Zinaida Dedakin rekla je da sa Kosovom nema ništa, ali od decembra od kada igra u ovom pozorištu - ima sve.

"Znam da je ovakvo bavljenje istinom u pozorištu jedini način kako ja želim dalje da idem", istakla je ona i dodala da joj nije dobro kad god, kao i ove večeri, iza zavjese gleda scenu "Mi nismo vaši mrtvi", u kome se srpski i albanski vjerski poglavari svađaju zbog toga čiji su grobovi sa NN pločama. "Mislim da je ova predstava do te mere edukativna da bi trebalo da bude udžbenik za istinu", istakla je Dedakinova.

Ministra za povratnike, lik koji glavnog junaka prvi vodi u začarani i bizarni svijet Kosova danas, tumačio je Milan Vasić.

"Taj karakter posebnog Albanca, ministra, mi je jako poznat. Rekli su mi da sam odvratan u predstavi i to mi mnogo znači. Ubacio sam detalj da ne znam ime i prezime glavnog junaka, jer to ministra zapravo ne zanima i ne želi da zna", istakao je Vasić te ocijenio da mu je drago što je u Banjaluci i prvenstveno na ovom festivalu koji smatra za jedan od vodećih, ako ne i najbolji u regiji. Pored glumaca, u mjuziklu nastupaju i mladi plesači iz plesne grupe "Street dance" iz Kosovske Mitrovice.

"Utisci su i više nego fantastični, sjajna glumačka postava... Predstava je vrlo teška, tjera na razmišljanje, ali na kraju je optimistična. Da li vjerovati toj poruci - na publici je da presudi, ali hajde da kažem da vjerujem da će doći do pomirenja", istakla je gledateljka Sonja Pržulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije