Pozornica

Svaki pokret gradi djelić sreće

Svaki pokret gradi djelić sreće
Svaki pokret gradi djelić sreće

Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih, rečenica je koju je davno zapisla austrijska književnica Viki Baum.

I zaista profesionalni plesači, ali i oni koji umiju da se opuste uz zvuk muzike znaju kakvu radost i sreću ples može da proizvede.

Svjetski dan plesa obilježava se danas, a slavi se od 1982. godine s ciljem podsjećanja javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Banjalučki plesači tim povodom otkrivaju da je za njih ples način života, ali i da je puno više od pukog seta pokreta.

"Ples kao neverbalno sredstvo komunikacije ne poznaje boju kože ili religijsko pripadanje i kao takav u potpunosti ruši barijere između ljudi. Svaki pokret i svaka nota grade djeliće sreće u nama i dovoljno je htjeti to podijeliti sa nekim te na taj, po meni, najljepši način obilježiti Svjetski dan plesa", istakao je Saša Jovanović, vođa plesnog kluba "Habanera".

Ples, dodaje on, bez obzira na vrstu, puno je više od pukog seta koraka ili tehnike kretanja.

"Oni su tu samo kao slova bez kojih ne bismo bili u prilici uživati u najljepšim literarnim djelima. Dovoljno je iskreno želiti zaviriti u sebe i dopustiti da uživate. Uživanje nije luksuz pojedinca, ali u velikoj mjeri zavisi od okoline koja ga okružuje i potrebno je u početku pravilno odabrati ples, plesni stil i plesnu školu gdje će se pravilno taj put započeti. Naredite mozgu da pusti noge da plešu i eto ga, plešete", zaključio je Jovanović.

Hip-hop plesačica Suzana Stojaković otkriva da za nju ples predstavlja jednu veliku i iskrenu ljubav, koju drži u sebi već 16 godina.

"Može se reći prava ljubav. Ne znam na koji način da vam opišem sve što se dešava u mom srcu i u mojoj glavi kada stanem na plesni podijum i kada čujem muziku. Tada sam druga osoba, prepuna različitih emocija i adrenalina koji me vode kroz plesne korake", otkriva ova plesačica.

Navodi da svaki pokret koji se stvara kroz ples za nju predstavlja riječi kojima tijelo priča neku svoju priču gledaocu.

"Zamislite da nemate moć govora i da na neki način morate da pokažete sve što osjećate, sve one čarobne stvari koje biste izgovorili - ples kroz tijelo daje tu moć, tu ljepotu koju biste prije izrekli nego dočarali", istakla je Stojakovićeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije