Pozornica

"Tužni princ" u Izmiru

"Tužni princ" u Izmiru
"Tužni princ" u Izmiru

IZMIR - Dječije pozorište RS (DP RS) iz Banjaluke sa predstavom "Tužni princ" gostuje na festivalu Međunarodni lutkarski dani u Izmiru u Turskoj.

Riječ je o promotivnom svjetskom lutkarskom festivalu, koji se održava deveti put, a okupulja lutkarske teatre iz 42 države.

Dječiji teatar iz grada na Vrbasu u Izmir je stigao danas, a ostaje do 13. marta.

Autor predstave "Tužni princ" je Predrag Bjelošević, direktor DP RS, dok režiju potpisuje Biserka Kolevska iz Sofije.

"Poziv ne iznenađuje jer iza ove predstave, koja je proslavila DP RS na svjetskoj sceni, ostale su scene kulturnih metropola kao što su London, Moskva, Sofija, Varna, Solun, Pečuj, Kremona, Peruđa, Beograd, Bjelsko, Bijala, Kotor, Subotica, Sarajevo", naveo je Bjelošević.

Na festivalu u Izmiru pred malim i velikim ljubiteljima pozorišta komad "Tužni princ" biće izveden četiri puta za pet dana, u četiri različita pozorišta.

"To će od ansambla zahtijevati izuzetan napor, predanost i odgovornost, ali ne treba sumnjati da će pouzdani ansambl DP RS iskoristiti odličnu priliku da na najbolji način predstavi svoju pozorišnu kuću kao i savremeni pozorišni izraz za djecu RS i BiH", istakao je Bjelošević.

Predstava "Tužni princ" je postavljena na scenu 30. aprila 1998. godine i osvojila je brojna gran pri priznanja, te učestvovala u zvaničnoj konkurenciji festivala za djecu i odrasle. Prije dvije godine ovaj komad dobio je specijalnu nagradu na festivalu u Omsku, što potvrđuje da je još nov, originalan i dovoljno estetski provokativan da pobuđuje interes međunarodne kulturne scene i sedamnaest godina nakon premijere.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije