Pozornica

U Banjaluci obilježen Svjetski dan pozorišta

BANJALUKA - Igranjem predstave "Palčica" za djecu banjalučkih osnovnih škola u Dječijem pozorištu Republike Srpske danas je obilježen Svjetski dan pozorišta.

Prije predstave publici je pročitana poruka koju na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta /ITI/, svake godine napiše druga ugledna ličnost iz svijeta pozorišta.

Ove godine za Svjetski dan pozorišta poruku je napisao jedan od najznačajnijih teatarskih stvaralaca današnjice poljski reditelj Kšištof Varlikovski.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević istakao je da se ovom porukom želi skrenuti pažnja na pozorišnu umjetnost, kao i sve ono što teatarska umjetnost podrazumijeva.

"Teatar, koji od svog nastanka pa do danas ima aktivnu ulogu u svakom društvu, nije zabava nego osvještenje društva u kom se nalazi, kao i skretanje pažnje na negativnosti u društvu", rekao je Bjelošević.

Prema njegovim riječima, teatar to radi kroz komediju, stvaranjem prijatnosti, relaksacije i ugodnosti.

"Međutim, osnova teatra je da preferira pozorišnu umjetnost koja podrazumijeva glumca i njegovu izuzetnu vještinu, dramskog pisca, reditelja i svih ostalih koji su zaduženi da scensko djelo postave tako da za njega možemo reći da je umjetnost", naveo je Bjelošević.

Marketing organizator Narodnog pozorišta Republike Srpske Jelena Trninić Milićević rekla je da će povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta, na sceni Narodnog pozorišta biti odigrana predstava "Urnebesna tragedija".

"Poruku Kšištofa Varlikovskog pročitaće glumica Miljka Brđanin prije početka predstave", najavila je Milićevićeva.

Ona je istakla da se Narodno pozorište Republike Srpske trudi da svoj repertoar i u krizna vremena pripremi što bolje, te da premijere izvede do kraja.

Umjetnički direktor Pozorišta mladih iz Banjaluke "Dis teatar" Novica Bogdanović rekao je da je u ovoj kulturnoj ustanovi već tradicija da se Svjetski dan pozorišta obilježi početkom Festivala "Aplauz fest".

"Predstave koje su na programu imaju veliki kvalitet i govore o vremenu u kojem živimo", istakao je Bogdanić i dodao da će prije večerašnje predstave kojom počinje sedmodnevna manifestacija "Aplauz fest" biti pročitana pozdravna poruka koja se na današnji dan čita u pozorištima širom svijeta.

Uz predstave koje će se na pozornici Doma omladine u Banjaluci prikazivati do 4. aprila, sa početkom u 20.30, rekao je Bogdanić, organizovaće se okrugli stolovi, radionice, izložbe i koncerti.

Svjetski dan pozorišta obilježava se svakog 27. marta od 1961. godine, kada ga je ustanovio Međunarodni pozorišni institut. Na taj dan, pozorišta širom svijeta imaju obavezu da obilježe ovaj praznik svoje djelatnosti, ukazujući na važnost koju ova umjetnost ima u društvu, a obavezno je i čitanje poruke koju svake godine napiše druga ugledna ličnost iz svijeta pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije