Pozornica

Umro Boris Buzančić

Umro Boris Buzančić
Umro Boris Buzančić

ZAGREB - Glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj Boris Buzančić umro je u 85. godini od posljedica moždanog udara, potvrdili su danas u Dramskom kazalištu "Gavella".

Buzančić je prije dva mjeseca doživio moždani udar od čega mu je bila oduzeta lijeva strana tijela, a početkom septembra bio je otpušten iz bolnice na kućnu njegu.

Zastupnici su na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske Skupštine održali minutu ćutanja za pokojnog Buzaničića, koji je početkom 90-ih, dok je bio gradonačelnik, po tadašnjem zakonu bio ujedno i predsjednik Skupštine.

Buzančić je rođen 13. marta 1929. u Bjelovaru. Glumom se počeo baviti od rane mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. U početku je bio član pozorišta "Gavella", a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Istakao se kao tumač psihološki složenih uloga, no jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljivog splitskog gradonačelnika u televizijskoj seriji "Velo misto".

I u stvarnom životu je postao gradonačelnik Zagreba nakon prvih demokratskih izbora 1990. te je, uz ostalo, zaslužan što je u oktobru te godine na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću. Na mjestu prvog čovjeka Zagreba ostao je tri godine, a u međuvremenu je 1992. kao zastupnik ušao u Hrvatski sabor.

Krajem '90-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovno posvetio glumi, između ostalih odigravši i zapažene uloge u filmu "Maršal" Vinka Brešana i televizijskoj seriji "Obećana zemlja", kao i u nekolicini pozorišnih predstava.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i direktor pozorišta "Gavella" Boris Svrtan, duboko potresen smrću Borisa Buzančića, rekao je da je to nenadoknadivi gubitak za hrvatsko glumište.

"Bio je 'Gavellin' đak i sve najbolje od tog glumišta on je u sebi utjelovio. Najveća mi je nagrada što sam imao sreću odigrati s njim pedeset predstava. Jako sam ga volio", rekao je Svrtan, izrazivši, u ime svih članova udruženja HDDU-a, saučešće Buzančićevoj porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije