Pozornica

Veliki čovjek pred malom publikom

Veliki čovjek pred malom publikom
Veliki čovjek pred malom publikom

Premijerom lutkarske predstave "Guliver u zemlji Liliputanaca", u režiji poljskog reditelja Jaroslava Antonjuka, koja će biti upriličena ove subote u 18 časova, Dječije pozorište RS (DP RS) zakoračiće u novu sezonu.

Prema riječima Predraga Bjeloševića, direktora DP RS, koji je i autor dramatizacije ovog komada, rađenog prema kultnom djelu Džonatana Svifta, radi se o predstavi i za djecu i za odrasle.

"Komad je najviših estetskih dometa, a festivalskog je tipa, pa očekujemo od njega zaista mnogo i da bude jedan od naših favorita na međunarodnim festivalima, i da kao 'Tužni princ', 'Folklorna magija' i druge naše velike predstave uzdiže ugled našeg pozorišta u svijetu, ali i ugled kulture i scenske umjetnosti za djecu Republike Srpske", kaže Bjelošević.

Naglašava da će i mala i velika publika brzo shvatiti suštinu predstave zbog njene aktuelnosti, premda je poznato Sviftovo djelo napisano prije 300 godina.

"Posebno ćemo mi odrasli kroz znakove, simbole i metafore date u predstavi moći da shvatimo želju pisca da pokaže Gulivera kao jednog plemenitog lika. Svift je u svom vremenu osjetio potrebu za velikim čovjekom, koji bi popravio i društvo i ljude. Svi smo mi mali, ali je potreban neko, kao mesija, koji će nas popraviti, ispraviti, doraditi, a u predstavi je to predočeno na najljepši način", navodi Bjelošević.

Glavnu ulogu tumači Duško Mazalica, dok po četiri različite uloge igraju Svjetlana Andrić, Saša Terzić, Aleksandra Spasojević, te Aleksandar Blanić, Ana Mazalica, zatim Đorđe Janković, Zorana Šuman i Dragan Banjac.

Za scenografiju, lutke i kostime zadužena je Eva Farkašova, a muziku potpisuje Bogdan Štepanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije