Pozornica

Zavjesa na još jednu sezonu

Zavjesa na još jednu sezonu
Zavjesa na još jednu sezonu

BANJALUKA - Pozorišne kuće u Banjaluci izvođenjem domaćih, ali i gostujućih predstava, predstavljanjem onoga što su polaznici njihovih škola glume naučili završavaju ovogodišnju sezonu.

Narodno pozorište (NP) RS 85. sezonu, koja je nosila slogan "Prave vrijednosti", završava gostovanjem Narodnog pozorišta iz Kikinde koje će izvesti komad "Kauboji" koji je domaću publiku kupio na ovogodišnjem Teatar festu "Petar Kočić".

Jelena Trninić-Milićević, marketing organizator NP RS, potvrdila je da su veoma zadovoljni kako produkcijom, tako i posjećenošću predstava u protekloj sezoni. Ocijenila je da je ovogodišnji, 18. Teatar fest bio i najbolji do sada, te dodala da sa pravom odlaze na zasluženi godišnji odmor.

"Već smo počeli rad na novoj predstavi, koja će premijerno biti izvedena u novoj, 86. sezoni naše pozorišne kuće, a radi se o komadu 'Sat tokom kojeg nismo ništa znali jedni o drugima' autora Petera Handkea u režiji Mladena Materića", kazala je ona.

I Dječije pozorište (DP) RS u Banjaluci i ove sezone je uveseljavalo najmlađe posjetioce dobrim predstavama. Ova pozorišna kuća takođe je napravila i jednu novinu izvođenjem prve predstave za bebe u RS. Riječ je o komadu "Tačka na izletu", koji je rađen po motivima poezije Predraga Bjeloševića i u režiji Aleksandra Pejakovića.

"To je bio jedan eksperiment, ali pokazalo se da je zainteresovanost veoma dobra, pa ćemo 'Tačku na izletu' igrati i u narednoj sezoni. Generalno smo zadovoljni prethodnom sezonom, imali smo dosta posjetilaca, škole su nas posjećivale u većem obimu nego ranijih godina", rekao je Bjelošević, inače direktor DP RS.

On je pojasnio da će sutra u izložbenom prostoru ove pozorišne kuće biti otvorena izložba slika Zlatka Mušića, dok će dan kasnije biti izvedena predstava "Bura" u izvođenju škole glume Aleksandre Spasojević, čime će i zvanično biti zatvorena pozorišna sezona. U planu je da u novoj sezoni na sceni ove kuće bude postavljen komad "Odisej, povratak kući" u režiji Biserke Kolevske, kojim će biti otvoren 14. međunarodni festival za djecu. Bjelošević je takođe otkrio da su u pregovorima da postave i predstavu za tinejdžere, što bi moglo biti realizovano u februaru naredne godine. Režiser će, prema njegovim riječima, najvjerovatnije biti Kokan Mladenović.

Izuzetno uspješnu sezonu završilo je i Gradsko pozorište "Jazavac", u kojem je protekle sedmice bila organizovana Sedmica Studija "Jazavac", a u okviru koje su svoje glumačke i pjevačke sposobnosti pokazali upravo najmlađi polaznici njihove škole glume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije