Pozornica

"Žiranti" NP RS najbolja predstava

"Žiranti" NP RS najbolja predstava
"Žiranti" NP RS najbolja predstava

Predstava "Žiranti" Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke, po izboru žirija, proglašena je za najbolju na 13. pozorišnom festivalu "Dani komedije 2014", koji je u nedjelju naveče završen u Bijeljini.

Režiju za ovaj komad potpisuju Željko Stjepanović i Aleksandar Pejaković, autor teksta je Mario Ćulum, a radnja "Žiranata" smještena je u stan od 20 kvadratnih metara, u kojem dva bračna para i jedna starica dočekuju Novu godinu.

Stjepanović je istakao da svako priznanje kojim se nagrađuje rad ekipe neke predstave mnogo znači.

"Drago mi je što je bijeljinska publika prepoznala nevjerovatnu komičnu notu u ovoj predstavi. Iako ja nisam bio prisutan na samom izvođenju, prenijeli su mi da je bilo mnogo smijeha", kazao je Stjepanović.

Istakao je da je to podsticaj za glumce, autora teksta, ali i za njih kao režisere.

Glumačku podjelu "Žiranata", predvođenu Đorđem Markovićem, čine Koviljka Šipka, Radenka Ševa, Mirzeta Jakšić i Zoran Stanišić.

"Priča je zapravo komedija situacije, u kojoj se u kontrapunktu ismijavaju teme lažnog prijateljstva i grupnog seksa. Radnju komada pokreće potreba za potencijalnim žirantima koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže 'zamjenu partnera', odnosno sving", pojasnio je Aleksandar Pejaković priču "Žiranata".

Duhovitost "Žiranata" ogleda se u apsurdnim replikama koje sve likove dovode do izbezumljenosti

Duhovitost "Žiranata" ogleda se, prije svega, u apsurdnim replikama, koje sve likove dovode do izbezumljenosti, jer se ne zna ko više laže i ko je veći licemjer.

Pored priznanja za najbolju predstavu, u Bijeljini su na zatvaranju "Dana komedije" dodijeljene i nagrade za najbolju mušku ulogu, koju je dobio Feđa Stojanović za lik Borisa Bizova u predstavi "Hipnotizer" Udruženja dramskih umjetnika Srbije.

Sofija Juričan najbolja je glumica "Dana komedije" zahvaljujući ulozi Sofije u predstavi "Zvezdarske zvezdice" Ustanove kulture "Vuk Karadžic'" iz Beograda.

U sastavu žirija, kojim je predsjedavao Mihajlo Trifković, bili su i glumci Mirna Jovanović i Ivan Petrović.

Tokom pet dana festivala ljubitelji pozorišne umjetnosti imali su priliku da pogledaju pet predstava pozorišta iz Beograda, Banjaluke i Novog Sada, a posljednje večeri izvedena je predstava "Kume, izgore ti kesa" bijeljinskog teatra "Ubuntu".

Među najposjećenijim su bile predstave "Zvezdarske zvezdice" beogradskog pozorišta "Vuk Karadžić", autora i režisera Gorice Popović, kao i "Državni posao" novosadskog Pozorišta mladih, rađena prema jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija zabavnog karaktera.

Organizator ovogodišnjeg festivala bio je Centar za kulturu, a generalni pokrovitelj grad Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije